Изложба представя уникални карти от преди разпада на Османската империя

...
Изложба представя уникални карти от преди разпада на Османската империя
Коментари Харесай

Карти на България от преди Освобождението на изложба в София

Изложба показва неповторими карти от преди разпада на Османската империя и споделя за развиването на българската картография след Освобождението.

Поводът за изложбата на картите, благосъстоятелност на Географска осведомителна система " Алианс ", Военно-географска работа, български компании и частни колекционери, е Световният ден на географските осведомителни системи - 15 ноември. До тогава и ще бъде открита изложбата, подредена във фоайето на бизнес центъра Capital Fort на бул. " Цариграско шосе " 90.

Експозицията съдържа 18 репродукции на карти в интервала от 18 до края на 20 век и показва историята на картографията в България, както и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада й.

Много от изложените карти са били в частни сбирки и не са излагани обществено до момента. 10 от картите вършат ретроспекция на българската картография - първите карти основани в България са по време на Руско-турската освободителна война, когато съветският Топографски корпус, въз основата на построената от тях геодезическа мрежа, прави мензулна фотография на освободените български територии в М1:42 000.

Картообработването е осъществено след войната в Русия и въз основата на тази фотография се издават карти в производни мащаби: 1:42 000, 1:105 000, 1:126 000, 1:210 000 и 1:420 000. Те са предоставени на Княжество България за потребностите на новата българската армия и стопанска система.

" В първите години тези карти са били преиздавани с съветските знаци, разграфка, номенклатура и наименования. След 1900 година, новосформираната топографска част към Щаба на Армията (27.12.1891 г.), стартира тяхното отчасти реамбулиране и последователното им преиздаване с българска знакова система, наименования и спомагателни оцветявания за другите картографски детайли от местността. Картите, основани от Руския топографски корпус и техните следващи български модифицирани издания служат на българската армия и войска в продължение на повече от 60 години. Те са скъп източник на информация за разнообразни исторически проучвания и изследвания ", разяснява подполк. доктор Мариян Марков от Военно-графска работа към Министерството на защитата.

В началото на 20 век нараства потребността от нови, по-подробни и достоверни карти за бързо разрастващата се стопански и обществено българска страна.

Реамбулирането и преиздаването на съветските верстови карти не е задоволително и Военнокартографическия институт стартира от 1900 година издаването на първата българска карта в М1:40 000, с височина на сечението 10 м. Картата е едноцветна, с български шрифт, надписи и условни знаци. Основа за нейното издаване са съветските топографски оригинали в М1:42 000, като реамбулирането е осъществено на сини копия, получени от същите карти. Тази активност продължава до 1919 година, като обгръща регионите южно от Стара Планина, както и черноморския регион и част от Добруджа.

Освен ретроспекция на развиването на картографията през годините след Освобождението, като част от изложбата са изложени три карти, основани в Холандия и Австрия, които дават илюстрация на етническото разделяне в Османската империя и нейната европейска част преди Освобождението на България. Според експерти, тези карти играят роля при образуването на последващите териториални карти на освободените страни. Една от тези карти е от известния холандски издател от 18 век Исаак Тирион.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР