Изложба, посветена на 50 години от първата копка на район

...
Изложба, посветена на 50 години от първата копка на район
Коментари Харесай

Костадин Димитров откри уникална изложба за 50 години от първата копка на „Тракия”

Изложба, отдадена на 50 години от първата копка на регион „ Тракия ”, събра нощес в административната постройка на бул. „ Освобождение ” 63 експерти, взели участие в проектирането и построяването на квартала, доста посетители и поданици.
Прочетете още
„ Бях 4-годишен, когато пресякох една огромна поляна и заживях със фамилията си в „ Тракия ” След това продължих да построявам футболни стадиони в квартала, в който пребивавам и по този начин до ден сегашен продължаваме да градим „ Тракия “. Отминават 12 години, откогато съм кмет. Силно се надявам да оставя диря, само че тези години са дребна прашинка по отношение на това, което са създали архитектите, инженерите, строителите на нашия обичан квартал “, съобщи в приветствието си Костадин Димитров. За тези години в най-младия пловдивски регион са проплакали над 25 000 деца, а повече от 60 000 души го назовават собствен дом, построени са учебни заведения, детски градини и ясли, паркове, инфраструктура, описа Костадин Димитров и добави: „ Надявам се всичко това да продължи. Честит празник! ”.

Като изложба-пазител на паметта я дефинира заместник-кметът на Община Пловдив по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и цитира журналиста и публицист Евгени Тодоров. „ Пловдив в действителност е на 8000 години, само че една не дребна част от него е единствено на 50 години и това е „ Тракия “.

„ Тези 50 години в региона са извънредно съдържателни – като стартираме от първите концепции, минем през концепцията какви да са блоковете, по какъв начин да се споделят – това са значими обстоятелства, които всички би трябвало да знаем. На добър час на тази галерия! Сигурен съм, че доста жители ще я видят, а други ще си напомнят за „ Тракия “ “, сподели още Пламен Панов.

Сред многочислените посетители на събитието бяха арх. Антоанета Топалова, арх. Румен Григоров, арх. Величко Куртев, инж. Христо Гогов, взели участие в основаването на този неповторим квартал. Те описаха мемоари за началото и работата по построяването на „ Тракия ”

„ Тракия ” е един от 3-те най-големи комплекси в България, само че и най-хубавият, тъй като тук се събра целият опит. Той е с доста актуален като градоустройствена конструкция, доста човешки ”, показа арх. Топалова.

Автори на изложбата арх. Нина Толева-Новак, Виктор Новак, доцент доктор Иво Топалилов, с неоценимата помощ и на арх. Панджарова.

Тази галерия е израз на признателност към десетките експерти – урбанисти, архитекти, инженери, техници, на стотиците строители, които са основали един от най-хубавите квартали за живеене.

„ Нека се впуснем в това странствуване във времето с отворени сърца и мозъци, ценейки предишното, размишлявайки върху богатата история на „ Тракия ”, забележителния път на нейните поданици и безбройните персони, изиграли основна роля в нейната еволюция ”, съобщи водещата Лили Бързева.

За неповторимата атмосфера на празника способстваха осъществяванията на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев.

Изложбата е подредена в постройката на регион „ Тракия ” на бул. „ Освобождение ” 63 и може да се прегледа от 8.30 до 17 часа всеки работен ден.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР