Изложба под мотото Правото подава ръка на изкуството“, посветена на

...
Изложба под мотото Правото подава ръка на изкуството“, посветена на
Коментари Харесай

Откриха изложба в съда в Кюстендил за Деня на Конституцията и юриста

Изложба под мотото „ Правото подава ръка на изкуството “, отдадена на Деня на Конституцията и юриста (16 април), беше открита във фоайето на Съдебната палата в Кюстендил. Тя показва 33 произведения - живопис, графика, карикатури и статуя, от над 70- годишната частна сбирка на фамилията на тукашния прочут юрист Йордан Ананиев.

„ Правото е изкуство на положителното и справедливото, съгласно думите на античните римски адвокати. Под изкуство римляните са разбирали освен художественото майсторство, а и практическите умения, нужни за упражняването на съответна специалност “, сподели при откриването на изложбата ръководителят на Окръжен съд – Кюстендил, Пенка Братанова..

А кураторът на изложбата художникът Свилен Блажев означи:

„ В тази сбирка има в действителност няколко шедьовъра. Безспорният любимец за мен е автопортретът на Стоян Венев, който е с маслени бои, до него има портрет на Ананиев от Атанас Пацев и един доста прекрасен пейзаж на Михов. Много хубави работи има Майстора, от ранния интервал рисунки, едната е рисунка на неговата майка. Тук бих поставил, да речем, и рисунката на Светлин Русев „ Голо женско тяло “.

И този път беше припомнено, че отсам, от кюстендилския съд, където е бил писар, стартира креативният път на огромния ни художник Владимир Димитров -Майстора.

 Снимка: Окръжен съд-Кюстендил
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР