Изложба на оригинални произведения, вдъхновени от концептуалния модел LF-ZC, представящ

...
Изложба на оригинални произведения, вдъхновени от концептуалния модел LF-ZC, представящ
Коментари Харесай

LEXUS НА СЕДМИЦАТА НА ДИЗАЙНА В МИЛАНО 2024

Изложба на истински творби, въодушевени от концептуалния модел LF-ZC, представящ ново потомство електрически коли на Lexus, захранвани с акумулаторна батерия
Сътрудничество с Хидеки Йошимото/Tangent, притежател на встъпителната премия за дизайн на Lexus, с музиканта и композитор Кеичиро Шибуя и интернационалния слънчев дизайнер Мариял ван Аубел
Творбите могат да бъдат прегледани в Art Point и Art Garden в миланското Superstudio, via Tortona 27, до 21 април  

На 15 април Lexus показа новата си галерия “Time ” („ Време “) на Седмицата на дизайна в Милано, най-голямото интернационално събитие за дизайн в света. Изложението, включващо истински съоръжения на художници от целия свят, може да се види от аудитория до 21 април в Art Point и Art Garden в Superstudio Più в Тортона, международно уважаваният креативен квартал на Милано.

„ Време “ улавя визията на Lexus за това по какъв начин въвеждането на софтуерни и енергийни нововъведения ще помогне на колите на бъдещето да обезпечат нови благоприятни условия за клиентите и да разрешат на лукса да съществува взаимно с въглеродната индиферентност.

Изложбата включва работа на двама дизайнери, въодушевени от Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), концептуален автомобил, който изследва какво може да предложи последващо потомство електрически коли, захранвани с акумулатори (BEV). „ Отвъд хоризонта “ от Хидеки Йошимото и неговото студио Tangent улавя свят на бъдеща подвижност, който се развива посредством софтуерни нововъведения. Създадена в съдействие с музиканта и композитора Кеичиро Шибуя, творбата включва и потапящ звуков пейзаж. „ 8 минути и 20 секунди “ е ново произведение на слънчевия дизайнер Мариян ван Аубел, която отразява метода по който Lexus изследва опциите, предлагани от устойчивата сила и софтуерните нововъведения, с цел да оформи бъдещата подвижност.

По този мотив Саймън Хъмфрис, основен бранд шеф на Lexus, отбелязва: „ Lexus постоянно е предизвиквал стандартното в пространството на първокласните коли, работейки за разширение на хоризонтите на своите артикули и услуги и надхвърляне на упованията на клиентите. Следваме твърдо фокусирана върху индивида философия и имаме вяра, че като продължим да изследваме връзката сред хората и времето – заглавието на нашата галерия – ще бъдем въодушевени да сътворяваме нови и специфични прекарвания. “

На 15 април в 18:30 ч. Хидеки Йошимото/Tangent, Кейчиро Шибуя и Мариян ван Аубел излязоха на сцената в Superstudio за церемонията по откриването на „ Време “ и показаха своите съоръжения.

Инсталация " Отвъд хоризонта "

„ Отвъд хоризонта “ е потапяща апаратура, включваща линия от двуметрови статуи. Въпреки че наподобяват идентични на външен тип, всяка една генерира неповторими светлинни резултати, с цел да сътвори друга атмосфера. LF-ZC е позициониран в центъра на творбата, символизирайки нововъведенията и бъдещата подвижност.

Дизайнерът Хидеки Йошимото съчетава най-съвременните технологии с одобрени от времето японски занаяти в великански (4 х 30 метра) прожекционен екран. Неговият материал се основава на 1500-годишното завещание на хартията „ уаши “, позната от параваните в обичайните японски домове. Тук той е направен благодарение на бамбукови нишки, като отпратка към метода по който този резистентен материал е употребен в интериора на LF-ZC, както и към фамозното почитание на Lexus към качеството и използването на майсторски умения за направа. Екранът демонстрира поредност от прожекции от зазоряване до здрач, съпроводени от автентичен, нереален звуков пейзаж, основан от музиканта и композитор Кейчиро Шибуя.

Инсталация „ 8 минути и 20 секунди “

Оригиналната работа на Мариян ван Аубел показва уговорката на Lexus към нововъведенията в подвижността, като поема провокациите на силата и софтуера и се стреми към взаимното битие на въглеродна индиферентност и разкош. Нейната апаратура включва датчици за придвижване, които реагират на придвижванията на хората със светлина, създаваща талази по сходство на тези на водата и се движи в синхрон с „ обтичаща “ мелодия, отразяваща динамичността на шофиране на автомобил.

Творбата употребява електричество от слънчева сила, генерирано от органични фотоволтаични (OPV) листове, съхранявано в интегрирани акумулатори и употребявано за ръководство на екрана на творбата. Последният показва изтичащото време, с изменящи се цветове от топлите нюанси на изгрева към по-студените нюанси денем.
Инсталацията включва още и естествените звуци на пиана, струнни принадлежности и камбани, дружно със инцидентно чуруликане на птици и ромолене на бамбук – още една отпратка към естествения материал, употребен в интериора на LF-ZC.

Профил на дизайнера „ Отвъд хоризонта “ – Хидеки Йошимото /Tangent

Хидеки Йошимото е дизайнер, креативен шеф и асоцииран професор в Изследователския център за авангардни науки и технологии към Токийския университет. Роден в префектура Уакаяма през 1985 година, той приключва магистърска стратегия по аерокосмическо инженерство с аспирантура в Токийския университет през 2010 година, последвана от докторска степен по дизайнерско инженерство в Кралския лицей по изкуствата в Лондон през 2016 година Йошимото основава дизайнерското студио Tangent в Лондон през 2015 година През 2020 година става съосновател на отдела за авангардни изкуства и дизайн в Изследователския център за авангардни науки и технологии към Токийския университет, като в същото време уголемява работата си в Лондон и Токио. Йошимото специализира прогресивна интеграция на дизайна и инженеринга и е дал голям брой дизайнерски решения и концепции за световноизвестни първокласни марки. Ангажира се с необятен набор от области, от създаването на нови бизнеси, основани на технологии, до градско развиване. Неговата неотдавна учредена интернационална самодейност Craft x Tech свързва обичайните японски занаяти с авангардни технологии. Той интензивно показва творби на изкуството посредством съдействие с обичайни занаяти, работейки върху еволюцията и предаването на японската просвета.

Забележителните произведения на Йошимото включват гигантската стенна творба „ Кълбо “ (2023 г.) за Фестивала на галактическото изкуство в Танегашима; „ Зора “ (2023 г.), който съчетава обичайните златни листове „ Каназава “ с най-модерната технология за лазерна обработка; инсталацията „ Тук “ (2019 г.) за павилиона Hermès в интернационалния салон за изискани часовници SIHH (Salon Internationale de la Haute Horologie); стъклената статуя „ Издигане “, издадена от Wonderglass; анимацията „ Възнесение “ (2016 г.) за фасадата на най-високата кула в света Бурж ал Халифа; и „ Inaho “ (2013 г.), идея за осветяване, въодушевена от клатещи се оризови растения, която печели първата премия за дизайн на Lexus. Йошимото е притежател на доста награди в региона на дизайна и инженерството, в това число премията за отлични достижения от Обществото за изкуствен интелект на Япония; Сертификация Super Creator от IPA Unexplored Software Project; Наградата за поощряване на културата на префектурата Уакаяма; премията за дизайн Lexus Design Award; и премията Reddot Design Concept Best of the Best.

https://www.tngnt.uk/   

Профил на музикант/композитор – Кеичиро Шибуя /ATAK

Музикантът и композитор Кеичиро Шибуя приключва Токийския университет по изкуства със компетентност комбинация и през днешния ден работи в интернационален проект с бази в Токио и Париж. Творчеството му обгръща необятен музикален набор, от авангардна електронна музика до сола на пиано, опери, кино музика и звукови съоръжения. През 2012 година той показва първата вокалоидна опера „ КРАЯТ “, чиято премиера е в Театър дю Шатле в Париж, с присъединяване на Хацуне Мику и с костюми, проектирани от Марк Джейкъбс, тогава дизайнер на Louis Vuitton. През 2018 година Шибуя показва „ андроидната опера “ „ Плашеща хубост “, включваща хуманоиден андроид, притежаващ изкуствен интелект и дирижиращ оркестър, до момента в който пее. През 2021 година неговата опера „ Супер ангели “ е показана премиерно в Нов народен спектакъл в Токио. На идната година той показва андроидната опера „ Огледалото “ за Dubai Expo, а цялостната 70-минутна версия на това произведение има премиера в Театър дю Шатле в Париж през 2023 година Шибуя е работил също върху голям брой кино партитури: през 2020 година той получава музикалната премия на 75-те кино награди Mainichi и е отличен на 30-те награди на японските кино критици за кино лентата „ Среднощен лебед “. Чрез работата си той провокира границите сред технологиите, живота и гибелта.

http://atak.jp/en/

Дизайнерски профил на „ 8 минути и 20 секунди “ – Мариян ван Аубел

Мариян ван Аубел е слънчев дизайнер от Холандия, чиято работа изследва нововъведения, комбиниращи слънчева светлина и технология за стабилно бъдеще. Студиото Marjan van Aubel се занимава с креативен действия за включване на слънчевата сила в всекидневието и е получило голям брой награди. Визията на ван Аубел е да сътвори бъдеще, което съчетава резистентност, дизайн и слънчеви технологии. Чрез слънчевия дизайн тя се стреми да докара до трайна смяна, включвайки производството на сила от слънцето в живота на хората посредством здания и предмети, правейки го по-достъпно. Нейният метод резонира с историята на Lexus и задачата му електрическите коли, захранвани с акумулатори да прибавят стойност като познати детайли в живота на хората. Това са част от аргументите довели до присъединяване й в изложбата на седмицата на дизайна в Милано.
Нейните забележителни произведения включват „ Sunne “, „ Current Table “, „ Power Plant “ и дизайна на покрива за холандския павилион на Dubai Expo 2020. Ван Аубел приключва Кралския лицей по изкуства през 2012 година с магистърска степен по продуктов дизайн и има бакалавърска степен (2009 г.) от DesignLAB към Gerrit Rietveld Academy. Нейните водещи съдействия с марки включват COS, Timberland и Swarovski, с цел да оказват помощ за ускорение на прехода към слънчева сила в международен мащаб.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР