Изложба, книга и нова театрална постановка във втория пореден Януари

...
Изложба, книга и нова театрална постановка във втория пореден Януари
Коментари Харесай

В най-българския месец от календара почитаме РАДИЧКОВ ♥ Януари 2020

Изложба, книга и нова театрална режисура във втория следващ Януари – месец на Радичков и от кое място идва най-известният откъс на създателя: „ Човекът съставлява едно доста дълго изречение, написано с огромна обич и ентусиазъм, само че цялостно с правописни неточности “.

За втора поредна година в най-българския месец от календара отдаваме респект на творчеството на неподражаемия занаятчия на словото Йордан Радичков. Със серия събития – галерия, театрална режисура и нова книга, ще бъде маркиран Януари – месец на Радичков. За наслада на феновете на театралното изкуство една от именитите пиеси на Йордан Радичков ще получи нов живот. На 13 януари пиесата „ Януари “ ще се качи на сцената на хасковския спектакъл „ Иван Димов ”.

През 1989 година пиесата на Радичков се появява в спектакъл „ Иван Димов “ и остава в историята на българския спектакъл като една от емблематичните постановки на „ Януари “. На режисьорското място тогава е Иван Добчев, който прекатурва визиите за актуален спектакъл с новаторския си метод и екипът на представлението получава голям брой награди. Сега историята за оная мистериозна шейна с една пушка, един вълк и една шуба в нея получава новия си прочит с помощта на режисьора Дамян Тенев и екипът артисти Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов-Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

Програмата за месец януари ще продължи с непоказвана до момента галерия с рисунки на Йордан Радчиков. На 27 януари от 19 часа в столичната Галeрия-книжарница „ София Прес “ ще бъдат показани илюстрациите на създателя към книгата му „ Хора и свраки “. Изложбата ще показа за първи път на публиката 18 оригинала на рисунките на Радичков, които допълват сврачите му истории.

Книгата се появява през 1990-та във времето на бурните за страната промени. Макар и тихомълком, първата книга за възрастни, която създателят илюстрира самичък, остава отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите, с един откъс, който ще се трансформира в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков.

„ Човекът съставлява едно доста дълго изречение, написано с огромна обич и ентусиазъм, само че цялостно с правописни неточности “.

Поради една или друга причина той заживява своя независим живот, откъснат от целия текст, озаглавен „ За индивида “ от сборника „ Хора и свраки “. Цитатът продължава по този начин: „ Човешката Библия е формирана от тези точно фрази, писани с възторг и цялостни с правописни неточности. Тя таман поради това е написана по този дивен метод и затуй се чете от всички с въодушевление. Дори безграмотната сврака може да се види по какъв начин стои върху някой препинателен знак измежду безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в бездънен размисъл. “ Именно тая безграмотна сврака ще кацне на бюрото на писателя, с цел да опише своите истории, поместени в сборника „ Хора и свраки “.

В „ Хора и свраки “ читателят ще откри още голям брой непреходни бисери, цитати и сентенции, от които е извезана всяка история в книгата. Настоящото издание излиза с истинските илюстрации на Йордан Радичков, които са основани особено за неговите сврачи истории. Книгата ще бъде показана от Радослав Чичев, a за изложбата ще приказва Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художника София Попйорданова. 

Вижте още на: 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР