Излишъкът по текущата сметка на Русия се топи, сочат данните

...
Излишъкът по текущата сметка на Русия се топи, сочат данните
Коментари Харесай

Санкциите на Запада започнаха да тежат на търговията на Русия

Излишъкът по настоящата сметка на Русия се топи, сочат данните на съветската централна банка. В първата цялостна година с наложени от Запада наказания износът на съветски артикули е намалял със 169 милиарда $ до 423 милиарда $, а вносът се е възстановил на 304 милиарда $. Така салдото по настоящата сметка остава позитивен, само че в размер на единствено 50,2 милиарда долара спрямо 238 милиарда $ през 2022 година. Това е най-ниското равнище от пандемията, почнала през 2020 година.
Прочетете още
През декември салдото още веднъж е позитивен в размер на 1 милиарда $, по отношение на съвсем 5 милиарда $ през ноември.

От централната банка изясняват понижените суми по износа с основно " по-неблагоприятни цени за основни експортни артикули ". Едно от перата в съветския бюджет - износът на нефт и природен газ, " изтъня " съществено поради тавана на страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия в размер на 60 $ за барел. Данните на Министерството на финансите на Русия демонстрираха, че междинната цена на сорта " Уралс " през предходната година е бил над това равнище - 62,99 $ за барел.

Русия съумя да откри способи да заобиколи глобите и през есента цената на петрола надвиши равнището от 80 $ за барел. След това обаче Съединени американски щати стегнаха ограниченията, а и цената на международните пазари потегли надолу. Така през декември цената още веднъж се приближи до тавана - 64,23 $ за барел. 

Анализът на бюджетните доходи демонстрира, че петролът е главен източник на средства за хазната, формирайки около една трета от приходите. От централната банка допълват, че може да има известна смяна при окончателното привършване на докладите, само че остатъкът ще се увеличи най-вече до 75 милиарда $.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР