Излишъкът по текущата сметка на Русия е нараснал повече от

...
Излишъкът по текущата сметка на Русия е нараснал повече от
Коментари Харесай

Излишъкът по текущата сметка на Русия е нараснал повече от два пъти за периода януари-ноември

Излишъкът по настоящата сметка на Русия е повишен повече от два пъти за интервала януари-ноември и от 108,6 милиарда $ е достигнал 225,7 милиарда, заяви съветската централна банка, представена от Ройтерс.

Това дава на стопанската система на страната благоприятни условия да маневрира предвид на компликациите, които я чакат следващата година, показва организацията.

Огромният растеж на остатъка става вероятен с помощта на спада на вноса на артикули и услуги от Запада в резултат на наложените двустранни наказания и в същото време на скока на цените на енергоносителите на интернационалните пазари, съгласно Института за интернационалните финанси.

Очакванията обаче са през 2023 година остатъкът да стартира да спада, защото вносът последователно се възвръща, а наложеният таван на цената на съветския нефт, комбиниран с отчасти ембарго от страна на Европейски Съюз, евентуално ще ограничи износа на съветските енергоносители.

Руското държавно управление обаче изрази опасения, че вероятен дефицит на работна ръка ще попречи на възобновяване на стопанската система през идващите месеци.

" Факторът, който доста утежнява обстановката, е мобилизацията ", споделя Евгений Надоршин, основен икономист към " Пи Еф капитал ". По думите му съветската стопанска система е обречена на спад на продуктивността, на потреблението и на вложенията, което евентуално ще докара до стесняване от 5-10 на 100 през 2023 година

" Изправени сме през втората сериозна рецесия за този век. Вътрешното ползване и Брутният вътрешен продукт са върнати 10 и даже повече години обратно, а аз не виждам вероятности за напредък, откакто рецесията завърши ", показва Надоршин.

Официалните институции и анализаторите обаче се разграничават значително в прогнозите си за свиването на съветската стопанска система през 2023 година Докато специалистите от " Алфа банк " чакат то да бъде в границите на 6,5 на 100, министерството на стопанската система залага на едвам 0,8 %.

Междувременно от съветското министерство на финансите оповестиха, че управляващите са употребявали през ноември 300 милиарда рубли (4,8 милиарда долара) от съветския Национален фонд за богатство, с цел да покрият бюджетния недостиг, защото за продължаването на войната в Украйна са нужни от ден на ден средства. През октомври Кремъл изтегли от фонда 1 трилион рубли за войната в Украйна.

Към 1 декември във фонда е имало 186,5 милиарда $, или еквивалента на 8,5 на 100 от годишния Брутният вътрешен продукт на Русия. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР