Излишък от 940 млн. лв. отчете Министерството на финансите за

...
Излишък от 940 млн. лв. отчете Министерството на финансите за
Коментари Харесай

Хазната излезе с над 900 милиона лева излишък през януари

Излишък от 940 млн. лева регистрира Министерството на финансите за месец януари.

Събраните през първия месец на годината доходи са за 4.325 милиарда лева - с 612 млн. лева по отношение на регистрираните за януари 2021 година Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. бюджетите на общините, ДОО и здравната каса) за януари 2022 година са в размер на 3 385 млн. лв.. За съпоставяне, разноските по КФП за януари 2021 година бяха в размер на 3.302 милиарда лв., написа вестник.

Традиционно през януари държавният бюджет отбелязва остатък поради ниския размер на разноските, изключително финансовите, които се вършат по това време на годината. От МФ обаче показват, че спрямо януари 2021 година в този момент регистрираният остатък е двойно по-голям.

Заради неприетият към момента бюджет за новата 2022 година до края на март ще работят наредбите на Бюджет2021 - всички разноски, които сега вършат държавните и общинските структури би трябвало да са в границите на бюджета за предходната година за същия месец.

МО регистрира и окончателните данни за осъществяването на бюджета за декември 2021 година

3.9 милиарда лева е бил дефицитът в хазната в края на предходната година, което е 3% от Брутният вътрешен продукт. От МФ напомнят, че плануваният след актуализацията дефицит за 2021 година е бил по-голям - над 4.6 милиарда лева

Фискалният запас към края на декември 2021 година е 10,7 милиарда лева От тях 9,7 милиарда лева са депозити в Българска народна банка и банки и 1 милиарда лева.са вземания от фондовете на Европейски Съюз за утвърдени разноски и задатъци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР