Излезли от употреба гуми не трябва да се изхвърлят на

...
Излезли от употреба гуми не трябва да се изхвърлят на
Коментари Харесай

МОСВ плаши с до 5000 лв. глоба за горене на стари гуми

Излезли от приложимост гуми не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места. Това припомнят от Министерството на околната среда и водите във връзка условията за сезонна промяна на гумите.

От ведомството показват, че лицата, които пускат на пазара подобен артикул, са длъжни да обезпечат опция за гратис приемане и промяна на излезли от приложимост гуми в местата на продажба. Това значи, че при закупуване на нови гуми или при сезонната им промяна жителите могат изцяло гратис да оставят старите при съответния търговец или сервиз.

Съгласно Наредбата за условията за отнасяне на излезлите от приложимост гуми кметовете могат да дефинират съответни общински места, на които жителите да оставят излезли от приложимост гуми. Ако независимо дефинира местата за събиране на тези гуми на терени, които са общинска благосъстоятелност, кметът на общината би трябвало да подписа контракт с лица, извършващи дейностите по събиране, запазване, превозване, оползотворяване или неутрализиране на гумите. Обслужването на тези места не е регламентирано като обвързване на организациите по оползотворяване и за тях може да бъде подписан контракт, както с организация по оползотворяване, по този начин и с всяко лице, което има документ за позволение, показват от Министерство на околната среда и водите.

Събраните излезли от приложимост гуми могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо дружество със съответното позволение в цялата страна, съгласно подписаните контракти на лицата, които ги събират.

Министерство на околната среда и водите припомня още, че е изцяло неразрешено депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране. За формирани нерегламентирани места за боклуци локалните управляващи подлежат на глоба от 3000 до 10 000 лева

Глоби ще бъдат налагани и на жителите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места. Размерът на глобите в този случай е от 300 до 1000 лева, а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано отнасяне - от 2000 до 5000 лева При наново нарушаване глобата е в двоен размер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР