Излезе от печат том XXVI от Известията на Регионален исторически

...
Излезе от печат том XXVI от Известията на Регионален исторически
Коментари Харесай

Излезе от печат том XXVI от Известията на русенския музей - „Иваново – Червен – Търнов“ – наследството на Средновековието“

Излезе от щемпел том XXVI от Известията на Регионален исторически музей – Русе – „ Иваново – Червен – Търнов “ – наследството на Средновековието “. Изданието е разследване от извършената през 2021 година едноименна научна конференция, ознаменуваща няколко годишнини: 800 години от основаването на Скалния манастир „ Св. Архангел Михаил “ при с. Иваново от Св. Йоаким Търновски, 150 години от основаването на музея във Велико Търново, 110 години от началото на археологическите изследвания на Средновековния град Червен, 1100 години от кончината на Светия отец Антони от Крепченския скален манастир и в памет на откривателя Стоян Йорданов от Русенския музей. Форумът с интернационално присъединяване се организира под патронажа на Националния комитет на Република България за ЮНЕСКО.

Книгата съдържа 27 изявления на учени от музеите в Бургас, Силистра, Русе, Търговище, Плевен, Севлиево, на представители на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, Софийски университет, Пловдивски университет, Великотърновски университет, Кирило-Методиевския теоретичен център, художници и реставратори. Изданието предлага няколко раздела, свързани със скалните обители, средновековния град, средновековния свят и тълкования на Средновековието. Последният раздел е отдаден на паметта на археолога и един от някогашните шефове на Русенския музей Стоян Йорданов.

Новият том на Известията на Регионален исторически музей – Русе може да бъде открит в библиотеката на музея или закупен от музейния магазин на пл. „ Батенберг “ 3.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР