Излезе от печат сборникът Будителският XIX на българите“, с главен

...
Излезе от печат сборникът Будителският XIX на българите“, с главен
Коментари Харесай

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“

Излезе от щемпел сборникът „ Будителският XIX на българите “, с основен редактор чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев. Повод за съставянето на сборника е проведената от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научната конференция, отдадена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски стихотворец и преподавател Добри Чинтулов, извършена през 2022 година

Изданието съдържа 20 отчета на водещи експерти и откриватели от цялата страна. Темите, показани в сборника, обгръщат разнообразни аспекти от Чинтуловата активност – катo преподавател, стихотворец, композитор, читалищен деятел, съставител на учебници. В част от изявленията се подчертава върху образа на Сливен през възрожденския интервал, както и са показани видни персони.

Детайлно са проследени и процесите на образуване на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България. В публицистичната гилдия вземат участие изявени литературоведи и историци, измежду които проф. д.ф.н. Румяна Дамянова, проф. д.ф.н. Николай Аретов, доцент доктор Елена Гетова, доцент доктор Николай Тодоров. Публикуването на това издание ще способства за популяризирането на делото на Добри Чинтулов измежду по-широка публика, както и ще разкрие разнообразни аспекти от живота на българите през XIX век. Изданието се осъществя с финансовата поддръжка на Общинския фонд „ Култура “ – Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР