Излезе актуалното септемврийско сезонно издание на прогнозата на Европейския център

...
Излезе актуалното септемврийско сезонно издание на прогнозата на Европейския център
Коментари Харесай

Европейският метеоцентър: очакват ни топъл октомври и мека зима

Излезе настоящото септемврийско сезонно издание на прогнозата на Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози ECMRWF (за краткост именуван ЕС). Сезонните прогнози са налични на уеб страницата на Еврокомисията (European Forest Fire Information System - EFFIS).
В настоящата прогноза (>>>виж галерията от карти>>>) месец октомври се чака да бъде много топъл (наднормен) с позитивна особеност към градус и половина до два градуса, а зимата - мека и релативно суха или естествена във връзка с преваляванията.

След съвсем естествени температури (само в лек плюс) за ноември, температури към естествените се чакат и за първия зимен месец - декември. С това зимата ще отива към своя край: за януари и февруари за нашия район предстоящите аномалии са над 2 градуса.

Във валежно отношение се откроява забележима наклонност за по-сухо от нормалното време. Поднормени превалявания или такива към норма, следва да се чакат и за трите зимни месеци, както и за октомври (впрочем и до края на септември), а някаква възможност за към нормалните превалявания има единствено за ноември.

Тези дълготрайни прогнози са близки с тези на американската метеоагенция НОАА и подразделението й Център за климатични прогнози (СРС). Тях очаквайте в идващите няколко дни.

Сезонната система за прогнозиране на времето S5 на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) се основава на световен модел, основан на взаимоотношенията на атмосферата и океаните. Тъй като океанската циркулация е главен източник на предсказуемост в сезонния мащаб прогнози, въпросният модел се базира на взаимоотношението океан-атмосфера.

S5 има повърхностна решетка с разстояние от 80 км., до момента в който локалното време и климат (това в даден пункт, град, обитаемо място) са мощно повлияни от прекомерно огромен брой характерности, с цел да бъдат включени в модела с релативно ниска разграничителна дарба (изключващ, да вземем за пример, въздействието на хълмове, брегови линии, свойства на земната повърхност).

По този метод опитът да се отчетат локалните стойности, изхождайки от тези на картите в галерията може да доведат до подвеждащи резултати.

Важна забележка: аномалиите са по отношение на норма 1981-2010 година, която към този момент за някои месеци е с към градус по-висока от класическата 1961-1990. Тоест действително аномалиите ще бъдат над 2 градуса, а това е много сериозен индикатор на месечна база. Видно от картата, най-голяма позитивна особеност след дежурно " претоплената " Арктика и Северозападна Африка, има към Черноморския басейн - у нас и в Турция.

Дългосрочният модел единствено указва най-общите насоки на някои индикатори, в нашия случай - температура и превалявания. Те са посочени като отклоняване от естествените за предходен 30-годишен интервал и се назовават " аномалии ". Ако отклонението е надолу, аномалиите са негативни, в случай че е нагоре - позитивни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР