Излагането на олово като дете не само намалява интелигентността и

...
Излагането на олово като дете не само намалява интелигентността и
Коментари Харесай

Невротично и склонно да се оплаква: Как отравянето с олово промени личността на едно поколение

И злагането на олово като дете освен понижава интелигентността и поврежда психологичното здраве като възрастен, само че също по този начин трансформира личността, открива голямо изследване. Резултатите са в сходство с предходни открития за резултатите от излагането на олово в детството, само че техните последствия са огромни в светлината на голямото необятно публикувано отравяне с ниско равнище на олово от едно потомство. 

Оловото е невротоксин, рисков на съвсем всяко равнище. Има обилие от доказателства, че може да понижи коефициента на просветеност през целия живот при тези, които са били изложени на него като деца. Също по този начин се свързва с по-нисък надзор на импулсите и нараснало принуждение. Значителни проучвания поддържат концепцията, че повишаването на престъпността, следено в индустриализирания свят от края на 60-те до 90-те години, и последвалия величествен спад, е разследване от слагането на олово в бензина и по-късно отстраняването му. 

Д-р Тед Шваба от Тексаския университет в Остин е проучил, дали експозицията на олово въздейства върху личността на възрастните - върху личностните черти на “Голямата петорка “. В отчетите на Националната академия на науките Шваба употребява измервания на олово на 1,5 милиона души в Америка и Европа, които са създали онлайн проби за личността.  

“Вземаме личността си с нас на всички места. Дори дребен негативен резултат на оловото върху личностните черти, когато го обобщите за милиони хора и всички ежедневни решения и държание, върху които нашата персона въздейства, може да има в действителност големи резултати върху благосъстоянието, продуктивността и дълголетието ”, сподели Шваба в изказване.  

Освен това Шваба и съавторите означават, че скромните резултати, провокирани от оловото в границите на естествения диапазон на личностните черти, са изследвани единствено в едно малко изследване.  

Учените са разкрили по-малко здрави персони измежду възрастните американци, които са израснали в окръзи с високи равнища на олово. Само по себе си това изобретение може да бъде комплицирано от фактори като разликите в градската и селската просвета. Въпреки това Законът за чистия въздух, който последователно отстранява оловния бензин, не се ползва с идентична скорост на всички места. Шваба открива, че хората, родени след намаляване на концентрациите на олово в техния окръг, са извлекли изгода, невиждана в окръзи, които са употребявали безоловен бензин едвам по-късно. 

How lead poisoning changed the personality of a generation.
— IFLScience (@IFLScience)
Данните от Европа, където оловният бензин бил неразрешен за приложимост по-късно, са удостоверили две от трите съществени констатации на учените. И на двата континента експозицията на олово е довела до по-голям невротизъм. Въпреки това е имало противоположна връзка с добросъвестността, поставяйки под въпрос дали резултатът върху тази линия е действителен. 

“Тези три черти … съставляват огромна част от това, което бихме смятали за зряла, психически здрава персона и са мощни предсказатели за нашия триумф или неуспех в връзките и на работа “, сподели Шваба. Те нормално се усъвършенстват с течение на живота, само че за хората с висока експозиция на олово зрелостта идва по-трудно и по-късно. 

Стереотипите на поколенията нормално не устоят на научните проби, само че в случай че поколението X, което е претърпяло най-голяма експозиция на олово, е извънредно невротично и склонно да се оплаква, в този момент знаем за какво. 

„ От дълго време знаем, че излагането на олово е нездравословно, само че всяка нова вълна от проучвания наподобява разпознава нови способи, по които излагането на метала вреди на обществото “, споделя Шваба.  

Оловният бензин е липсващ, само че Шваба означи, че доста водопроводни тръби, облицовани с олово, към момента не са заменени и огромна част от горния почвен пласт остава нечист. Той счита, че чернокожите деца в Америка са два пъти по-склонни да бъдат изложени на заплаха от олово. 

Работата на ученият допуска, че по-нататъшното понижаване на експозицията на олово може да коства 1,2 трилиона $ единствено в Съединените щати. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР