Изкуството е навсякъде около нас и с напредването на технологиите

...
Изкуството е навсякъде около нас и с напредването на технологиите
Коментари Харесай

Искаш ли да превърнеш креативността си в професия?

Изкуството е на всички места към нас и с напредването на технологиите това е още по-осезаемо. Всеки уеб страница, всяко приложение и даже всяко лого, което виждаме онлайн е резултат от работата на цифровите дизайнери.

И в случай че допреди 10 години креативните специалности бяха подценявани, тъй като „ къща не хранят “, през днешния ден създателите могат да трансфорат гения си в сполучлива кариера.

Дигиталният дизайн предлага две водещи посоки – графичен или UI/UX дизайн. С цел да разгърне изобретателния капацитет на всеки създател, започва. Инициативата е част от СофтУни – най-голямата просветителна организация у нас, предлагаща качествено, налично и практическо обучение по програмиране, QA, цифров маркетинг и дизайн.
 лога
Независимо дали си новак художник, цифров запалянко или просто човек, който желае да трансформира творчеството си в специалност, опознаването на тези области ще ти отвори порти към вълнуващи благоприятни условия.

Ето какво включва цифровият дизайн и по какъв начин можеш да превърнеш пристрастеността си в специалност:

Какво прави дизайнерът?

Ролята на дизайнера може да варира доста според от неговата специализация и промишлеността, в която работи. В основата си обаче дизайнерите имат за цел да вземат решение проблеми по креативен метод . Работата включва както творчество, по този начин и схващане на логиката на психиката на потребителите.

Дизайнерите могат да работят в разнообразни среди според от персоналните си желания. Те могат да са част от вътрешен екип на дадена компания, да работят в рекламна организация или да изберат работата на свободна процедура.

Графичен дизайн

По данни на към 2024 световният пазар на графичния дизайн доближава близо 51,6 милиарда $ , което е растеж от 3.8% по отношение на предходната година. Това е и деветата по величина международна бизнес промишленост по размер на пазара.
 дизайн
Графичният дизайн е изкуството да предаваш послания посредством образното наличие. Дизайнерите в тази област употребяват цветове, форми и изображения, с цел да предават информация, която въодушевява и осведоми потребителите .

Това може да включва:

- Визуална еднаквост на даден бранд (лога, типография и цветови палитри);
- Корици на книги, списания, вестници и други печатни издания;
- Опаковки на продукти;
- Рекламни публикации;
- Информационни брошури, табели, билборди и така нататък

Ако искаш твоята креативност да вдъхва живот на разнообразни артикули и услуги, то графичният дизайн е сферата за теб.

UI/UX дизайн

Изследване на към февруари 2023 сочи, че има над 5,16 милиарда консуматори на интернет в целия свят. Огромна част от популацията взаимодейства всекидневно с уеб страници и мобилни приложения.

Според същите данни на час се основават към 10 500 уеб страницата, а потребителят има потребност единствено от 0,05 секунди, с цел да си сформира мнение за един от тях. Първото усещане, което се образува за даден уеб страница, е обвързвано с дизайна в към 94% от случаите.

Това значи, че уебсайтът би трябвало да бъде планиран по избран метод, който да притегля хората за по-дълъг интервал от време. Около 88% от потребителите са по-малко склонни да посещават уеб страници след неприятно преживяване.

Тук се намесват UI/UX дизайнерите , чиято креативност е в помощ на потребителите. UI (User Interface) натъртва на образните и интерактивни детайли в уеб страницата, а UX (User Experience) се концентрира върху основаването на безпроблемно и свястно потребителско преживяване.

Заедно те играят решаваща роля в основаването на цифрови артикули, които са освен естетически издържани, а и интуитивни за прилагане.

Как да започнеш?

Ако искаш да превърнеш творчеството си в специалност, е чудесна първа стъпка. Тя започва с безвъзмезден въвеждащ курс , който ще те запознае с главните концепции в дизайна.

Ще се запознаеш с правилата на дизайна, главните софтуерни принадлежности като Adobe Creative Cloud и най-важното – ще имаш опция да изградиш портфолиото си, което ще ти помогне да се представиш пред работодатели и клиенти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР