Изкуственото мляко вече е тук, в САЩ то вече се

...
Изкуственото мляко вече е тук, в САЩ то вече се
Коментари Харесай

Изкуственото мляко вече е факт, кравите не са нужни

Изкуственото мляко към този момент е тук, в Съединени американски щати то към този момент се употребява в произвеждане на сладолед и протеини на прахуляк, написа „ Сайънс Алерт “.

Изкуственото мляко идва и може да раздруса коренно млечните артикули.

Световната млечна индустрия се трансформира. Сред главните промени е конкуренцията от страна на различни храни, които не се създават благодарение на животни - в това число евентуалните провокации, подбудени от изкуственото мляко. За производството на такова мляко не са нужни крави или други животни. То може да има същия биохимичен състав като животинското мляко, само че се отглежда благодарение на нова биотехнологична техника, известна като " прецизна ферментация ", която създава биомаса, отгледана от кафези.

Повече от 80% от популацията на света постоянно употребява млечни артикули. Все по-често се чуват апели да се премине от скотски към по-устойчиви форми на произвеждане на храни.

Изкуствените млека оферират млечни артикули без опасения като излъчвания на метан или нечовешко отношение към животните . Но то би трябвало да преодолее доста провокации и клопки, с цел да се трансформира в обективна, устойчива и жизнеспособна опция на млякото от скотски генезис.

Не е фантастика

За разлика от изкуствено основаното месо, което мъчно може да се съпостави със сложността и текстурата на животинското месо, за изкуственото мляко се твърди, че има същия усет, тип и чувство като естественото млечно мляко.

Изкуственото мляко не е фантастика, то към този момент съществува. В Съединени американски щати да вземем за пример компанията Perfect Day доставя белтъчини от микрофлора без скотски генезис, които по-късно се употребяват за произвеждане на сладолед и протеини на прахуляк.

В Австралия стартъп компанията Eden Brew създава изкуствено мляко в Werribee, щата Виктория. Компанията се насочва към потребителите, които са все по-загрижени за изменението на климата и по-специално за метана, отделян от млечните крави. Според сведенията CSIRO е създала технологията, която стои зад продукта Eden Brew. Процесът стартира с дрожди и употребява " прецизна ферментация ", с цел да създаде същите протеини, които се съдържат в кравето мляко. CSIRO твърди, че тези протеини придават на млякото доста от основните му свойства и способстват за кремообразната му текстура и способността му да се пени. Към протеиновата основа се прибавят минерали, захари, мазнини и аромати, с цел да се сътвори крайният артикул.

Към нова хранителна система?

Също в Австралия компанията All G Foods този месец набра 25 млн. австралийски $, с цел да форсира производството на своето изкуствено мляко. В рамките на седем години компанията желае нейното изкуствено мляко да бъде по-евтино от кравето.

Това може да насочи човечеството от обичайното отглеждане на животни към радикално разнообразни хранителни системи.

В отчет за бъдещето на млечните артикули от 2019 година се показва, че до 2030 година промишлеността за прецизна ферментация в Съединени американски щати ще сътвори минимум 700 000 работни места. И в случай че изкуственото мляко може да размени млечните артикули като съставна част в бранша на промишлената преправка на храни, това може да сложи обилни провокации пред фирмите, които създават мляко на прахуляк за пазара на съставки. Например австралийският млекопреработвателен кооператив Norco поддържа плана Eden Brew, а новозеландският млекопреработвателен кооператив Fonterra предходната седмица разгласи основаването на взаимно дружество за създаване и комерсиализиране на " производни от ферментация протеини със свойства, сходни на млечните ".

Индустрията за произвеждане на синтетични млека би трябвало да се разрасне експоненциално, преди да се трансформира в забележителна опасност за млечните артикули от скотски генезис. Това ще изисква доста капитали и вложения в научноизследователска и развойна активност, както и нова индустриална инфраструктура, като ферментационни резервоари и биореактори .

Производството на стандартно животинско мляко в световния юг към този момент надвишава това в световния север, основно заради бързия напредък в Азия. Със сигурност обичайна млечна индустрия няма да изчезне скоро.

А изкуственото мляко не е панацея. Въпреки че технологията има голям капацитет за възстановяване на околната среда и хуманното отношение към животните, тя е обвързвана с провокации и евентуални дефекти. Например различните протеини не оспорват безусловно корпоратизацията или хомогенизацията на обичайното индустриално земеделие. Това значи, че огромните производители на изкуствено мляко могат да изтласкат нискотехнологичните или дребномащабните млечни и различни млечни системи. Нещо повече, изкуственото мляко може в допълнение да измести доста хора от международния млечен бранш. Ако да вземем за пример обичайните млекопреработвателни кооперативи в Австралия и Нова Зеландия се насочат към изкуственото мляко, къде остават млекопроизводителите?

Но обичайният млечен бранш би трябвало да признае, че се намира на прага на решаваща смяна . Пред лицето на многочислените закани той би трябвало както да максимизира обществените изгоди от млечните артикули с скотски генезис, по този начин и да сведе до най-малко приноса си за изменението на климата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР