Изкуственият интелект ще засегне негативно 40% от работните места и

...
Изкуственият интелект ще засегне негативно 40% от работните места и
Коментари Харесай

BGGPT – първият изкуствен интелект само на български

Изкуственият разсъдък ще засегне отрицателно 40% от работните места и ще задълбочи неравенството по света, предизвестяват от Международния валутен фонд.

Прогнозата е, че изкуственият разсъдък ще се отрази на повече от половината работни места в развитите стопански системи.

В страните с ниски приходи се чака технологията да засегне 26% от работните места. Това може да понижи търсенето на експерти, да се отрази на заплатите и даже да докара до закриване на работни места.

През последните месеци и български политици станаха жертви на дълбока имитация

BGGPT е първият изкуствен интелект, единствено на български език. Решава комплицирани математически задания или дава отговор по какъв начин се прави таратор.

„ Като функционалност е доста сходен на комерсиални приложения и платформи като ChatGPT на OpenAI, като Bard на Google “, изясни проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на Insait.

В първата си версия моделът е подготвен върху повече от 3 милиарда фрази. От 3 март изкуственият разсъдък на български ще бъде със свободен достъп и безвъзмезден.

Той ще бъде употребен при писането на мнения по разнообразни каузи

„ Могат да го вземат, да го сложат в Национална агенция за приходите и да го употребяват върху персоналните данни, без да има потребност да се споделят персоналните данни отвън организацита или отвън България ”, добавя Вечев.

С BGGPT България се декларира на международната софтуерна карта, счита министър председателят.

„ Не е пресилено да се дори, че такива събития се случват един път на няколко десетки години и ние имаме щастието или нещастието да бъдем освен очевидци, само че някои от тях и участници в този развой на основаването на научните иновационни “, сподели министър-председателят.

Алгоритъмът е програмиран съгласно етични стандарти, тъй че е евентуално да съществуват въпроси, на които може и да не отговори.

В бюджета за тази година е заложено финансиране за изчислителен център, който е профилиран да развива този вид познание за изкуствения разсъдък на международно равнище.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР