Изкуствен спътник на НАСА, който ще изучава нивата на въглероден

...
Изкуствен спътник на НАСА, който ще изучава нивата на въглероден
Коментари Харесай

НАСА ще изстреля спътник, който ще измерва нивата на въглероден двуокис в земната атмосфера!

Изкуствен сателит на НАСА, който ще учи равнищата на въглероден двуокис в земната атмосфера, ще бъде изстрелян на 1 юли с ракетата “Делта 2 ”.

Целта на задачата с име “Орбитална въглеродна обсерватория-2 ” (OCO-2) е да се открият кои са най-големите естествени и антропогенни източници на въглероден двуокис, както и кои са районите в океана и на сушата, откъдето въглеродния двуокис се изтегля от атмосферата. Учени имат вяра, че въглеродният двуокис е главната причина за парникови газове и промени в климата на Земята.

 OCO

“Орбиталната въглеродна обсерватория – 2 ”, или OCO-2, ще бъде изстреляна на 1 юли. Credit: NASA

След като бъде изстрелян, спътникът ще обикаля към Земята в полярна орбита на височина 705 километра над повърхността. OCO-2 ще се причисли към общо 5 интернационалните спътника, които следят нашата Земя един път на всеки 99 минути.

Продължителността на задачата на OCO-2 се чака да бъде най-малко 2 години.

 OCO Launch failure

НАСА се опита да изстреля първия спътник OCO през 2009 година, само че изстрелването приключи с неуспех. Credit: NASA

Всъщност, това не е първият път, когато НАСА се пробва да организира сходна задача. Първият сателит OCO бе изстрелян на 24 февруари 2009 година с ракетата “Таурус ”, само че обтекателят на ракетата не се отдели по проект по време на полета и това докара до загуба на спътника.

По-късно след неуспеха научният екип на задачата измоли да се утвърди повтарянето на задачата. През 2010 година бюджетът беше публично заделен и в този момент задачата е пред осъществяване – в действителност необичаен жест, защото множеството от галактическите задачи, които се провалят, в никакъв случай не биват повтаряни в еднакъв тип и със същите цели.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР