Изключително важно за работодателя в системата на образованието е да

...
Изключително важно за работодателя в системата на образованието е да
Коментари Харесай

Учителската професия – привлекателна или не за младите хора

Изключително значимо за работодателя в системата на образованието е да може да предлага, с изключение на така наречен " отвесно израстване " - и " хоризонтално развиване ". Това разяснява в " Хоризонт до обед " 30-годишната Даниела Иванова , шеф на 202 ОУ " Христо Ботев " в село Долни Пасарел, където междинната възраст на учителите е 25 години :

202-ро учебно заведение влезе в листата на новаторските учебни заведения в България, успяхме да повишим резултатите на учениците всички дружно – родители, възпитаници, учители, тъй че нашите възпитаници да имат достъп и избор до най-хубавите столични учебни заведения. При нас работят единствено млади учители - междинната възраст е 25 години. Смея да кажа, че политиката, която начертахме вътре в учебно заведение, за това по какъв начин да задържим сътрудниците си - даде резултати. Наистина има такава статистика, че преобладаващата част от представителите на българското учителство са на възраст към 50 години, само че аз считам, че от ден на ден хора поглеждат към учителската специалност и една от аргументите е, че в обществото стартира да се трансформира настройката за това какво съставлява учителството и какъв брой отговорно е то, и какъв брой разрастваща се специалност е. Смятам, че е извънредно значимо за работодателя в системата на националната култура да може да предлага, с изключение на така наречен " отвесно израстване ", което е обвързвано с увеличение на заплащането, и " хоризонтално развиване " - всеки един човек би могъл да бъде подтикван с спомагателна задача или ангажимент, който да бъде привързан с в допълнение възнаграждение. Смея да кажа, че през последните може би 10 години опциите в учебно заведение това да се случва и учителят да има опция да се развива, работейки по планове или начинания, които той самичък е намерил, се разрастват. Една от тайните на 202-ро учебно заведение е, че ние извънредно доста поддържаме самостоятелните кариерни пътеки на сътрудниците си.

Иванова разяснява и една от настоящите тематики напоследък - експанзията в учебно заведение:

Когато имаме проблем, би трябвало не да се замислим първо по какъв начин да го глобяваме или по какъв начин да го посочим като проблем, а да създадем това, което прави просветителната система - да потърсим корена, да се изясни за какво това се случва. Смятам, че в учебните заведения все по-голяма роля ще играят и имат извънредно значимо място учебните психолози – хората, които да са покрай децата, хората, които да виждат зараждащите се въпроси, които би трябвало да бъдат адресирани по верния метод. За мен освен като преподавател, само че и като човек, е извънредно неприемлива физическата експанзия, по тази причина считам, че тя би трябвало да бъде безусловно лимитирана. 

В звуковия файл можете да чуете цялото изявление. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР