Учени заснеха риба, която вижда през челото си

...
Изключително странна, невиждана досега риба, която вижда през челото си
Коментари Харесай

Изключително странна, невиждана досега риба, която вижда през челото си – което пък е напълно прозрачно, заснеха учени в Калифорния.

На километър под повърхността на залива Монтерей край Калифорния учените заснеха кадри на риба с напълно прозрачна глава и зелени кълбовидни очи, които надничат през челото й.

Това странно създание (Macropinna microstoma) се вижда изключително рядко.

Досега учени са виждали рибата само 9 пъти, въпреки че над 5600 пъти са пускали дълбоководни камери в местообитанието на рибата. Едва преди дни рибата е била заснета на видео, като екземплярът е плувал на около 650 метра дълбочина.

Пред светлината на камерата прозрачната глава на рибата се вижда идеално, а очите й са светлозелени и се виждат през челото й. Главата й е напълно прозрачна и е пълна с прозрачна течност. Очите на рибата са невероятно чувствителни към светлина и могат да бъдат ориентирани право нагоре, към върха на главата й, или право напред.

Местообитанието на рибата варира от Берингово море до Япония и Калифорния. Рибите живеят в „зоната на здрача“ на океана, която се намира на около 200 до 1000 м. под водата.

Към днешна дата учените не знаят колко такива риби обитават океана. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР