„Изключително рядка“ китайска ваза от XIX век, купена през 80-те

...
„Изключително рядка“ китайска ваза от XIX век, купена през 80-те
Коментари Харесай

Ваза, събирала прах в кухнята, се продаде на търг за 1,5 млн. паунда


„ Изключително рядка “ китайска ваза от XIX век, купена през 80-те години за няколкостотин паунда беше продадена за съвсем 1,5 млн. паунда, написа Би Би Си. Тя е била съхранявана в кухнята на притежателя без изобщо да подозира за същинската ѝ стойност.

Вазата, висока 60 см, е глазирана в кобалтово синьо и е украсена със сребро и злато. На нея са изрисувани жерави и прилепи. Според оценките тя е от времето на император Куанлонг (1736-1795). Очакваше се цената ѝ на търга да бъде сред 100 и 150 хиляди паунда.

Снимка: https://www.dreweatts.com/


Антиката е била благосъстоятелност на хирург, който я предал на сина си без фамилията да осъзнава действителната ѝ цена. Едва когато гостуващ експерт по антики я вижда се разкрива същинската ѝ стойност и история.

Вазата беше продадена на задграничен покупател по телефона, като първичната ѝ цена била 1,2 млн. паунда, само че след таксите и наградите тя достигнала 1,5 млн.



Марк Нюстед от аукционната къща споделя, че е удовлетворен от продажбата. „ Забелязахме голям интерес от страна на Китай, Хонконг, Съединените щати и Англия, което докара до доста конкурентно наддаване “, сподели той.

Вазата носи отличителния знак от интервала Куанлонг на основата си. От аукционната къща прибавят още, че „ богатото кобалтово синьо постоянно се назовава „ жертвено синьо “, произлизащо от потреблението на съдове с тази цветна глазура за жертвоприношения “.

„ Изключително рядко е да видите сини вази, боядисани както в позлата, по този начин и с леко повдигнато сребро, което прави направата по-трудна. Тази ваза е първата такава антика, документирана в миналото “, добавя Нюстед.

Летящите жерави и прилепи върху вазата са знак на дългоденствие и разцвет, което прави вазата още по-ценна, прецизират от аукционната къща.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР