Изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I

...
Изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I
Коментари Харесай

Рядък медал с лика на Фердинанд показват в Националния исторически музей

Изключително необичаен възпоменателен орден с лика на княз Фердинанд I показва Националният исторически музей във връзка 140-та годишнина на Българските военноморски сили. Във краткотрайната галерия могат да бъдат видени също военноморската адмиралска униформа и мантия на цар Борис III.




От през днешния ден, 6 август 2019 година в Националният исторически музей може да бъде прегледана краткотрайна галерия във връзка 140-та годишнина от основаването на Българските военноморски сили.

Изложбата се намира пред Зала 5 - Трето българско царство 1878-1946 година в музея. В нея, с изключение на фотоси и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – револвер „ Маузер HSc ”, употребен през Втората международна война и сабя, направена по пример от 1902 година


Интересен акцент в експозицията е извънредно необичаен възпоменателен орден, отсечен през 1917 година – година откакто България поставя началото на личен подводен флот и става десетата страна в света, която има подобен. Това начало е положено на 25 май 1916 година в пристанището на резиденция „ Евксиноград ”, когато става предаването на немската подводница „ UB – 8 ”. Подводницата е зачислена в редиците на нашия флот под името „ Подводник 18 ”. Тя е създадена в град Кил от немската компания „ Германия верфт ” през 1914-1915 година На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на противоположната страна има изображение на подводницата и незабравим текст.

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и мантия на цар Борис III. Te са владеене само на Националния исторически музей и са подаяние от неговата щерка княгиня Мария-Луиза. До средата на двадесети век в българския боен флот няма настоящ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия единствено на ръководещия държател и те са единствените в България за този интервал.

В експозицията може да бъде забелязана и фотография на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори сан Димитър Добрев, пълководец на отряда торпедоносци при офанзивата против турския крайцер „ Хамидие ” през 1912 година Любопитен миг от неговата кариера е присъединяване му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската борба сред флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 година при Цушима.

Временната галерия, с която НИМ отбелязва 140 години от основаването на Българския военноморски флот може да бъде прегледана до месец октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР