Изключително популярният сериал „Чернобил“ на HBO, който и сега е

...
Изключително популярният сериал „Чернобил“ на HBO, който и сега е
Коментари Харесай

Да сравним Чернобил, Фукушима и Три Майл Алънд

Изключително известният сериал „Чернобил“ на HBO, който и в този момент е преди всичко в класациите на IMDB, провокира доста остри полемики и хората започнаха да се интересуват от другите сходни повреди в света.

В цялата история на човечеството единствено два случая са избрани като нуклеарни повреди от Ниво 7 – най-високото допустимо равнище от класификацията на Международната организация за атомна сила (МААЕ). По този метод МААЕ маркира събитията с големи последици за здравето и околната щета.

Първата повреда в Чернобилската АЕЦ се смята за най-страшната нуклеарна повреда в света. Втора в тази самобитна класификация е злополуката в японската нуклеарна централа Фукушима, която се смята от учените за най-разрушителна. Аварията в Три Майл Айлън в Съединени американски щати бе оценена като злополучие от Ниво 5. Нека да ги съпоставим.
Чернобил има доста повече жертви от Фукушима
Оценката на човешките загуби от нуклеарна злополука е комплицирана сложна и сложна задача, а научният консенсус е, че Чернобил превъзхожда другите случаи и се смята за най-вредоносната нуклеарна злополука, която светът познава. Тук няма да приказваме за нуклеарни оръжия.

Катастрофата, която в този момент интензивно се разисква, с помощта на кино лентата „Чернобил“ на HBO, е от 26 април 1986 година, когато дейната зона на реактора на ЧАЕЦ се отваря и във въздуха попадат радиоактивни субстанции, като всичко в близост е мощно облъчено. Тези отровни и радиоактивни пари освен замърсяват локалната растителност и водоснабдяването към град Припят, само че и отравят и разболяват живеещите наоколо хора, доста от които по-късно умират от ракови заболявания.

През идващите три месеца след повредата, над 30 души умират от остра лъчева болест. Към сегашен ден учените смятат, че от повредата в Чернобил съществено са потърпевши десетки, а може би даже стотици хиляди хора.

Аварията на Фукушима не наподобява толкоз огромна, в случай че се базираме на наличната информация. На 11 март 2011 година земетресението Тохоку и последвалите цунами доведоха до три разтопявания на реакторите и многочислени гърмежи на водород в реактора Фукушима Даиичи в Япония. Но в следствие от това никой не умира. Статистиките демонстрират, че са умряли към 1600 души само от нерешителност и стрес. Това са най-вече възрастни хора, които са се стресирали прекомерно мощно по време на повредата.

Също по този начин, въздействието върху околната среда не е толкоз съществено. Изследването на университета на щата Колорадо от 2013 година сподели, че при повредата във Фукушима във въздуха са изпуснати към 520 петабекерели радиоактивен материал спрямо 5300 петабекерели излъчени от Чернобилската АЕЦ. Само че радиацията на Чернобил облъчи цяла Европа, а по-голямата част от радиацията на Фукушима отиде в Тихия океан.

„При Фукушима екологичните проблеми са доста по-различни от тези в Чернобил“

Думите са на Клеър Корхил, експерт по проучването утилизацията на нуклеарните боклуци, която е пособия в изчистването на Чернобил. Корхил сподели още, че към нуклеарния реактор на Фукушима и до момента се генерират милиони галони радиоактивна вода, която се съхранява в специфични резервоари, а екипът по разчистване се оправя доста добре.
Три Майл Айлънд не е толкоз унищожителен
Чернобил и Фукушима са от напълно друга категория спрямо Три Майл Айлънд, който съгласно Корхил е „съвсем различен, с не толкоз ужасяващ мащаб“.

Инцидентът е от 28 март 1979 година, когато срив в системата провокира отчасти разрушение на реактора на АЕЦ в Три Майл Айлънд, близо до град Харисбърг, Пенсилвания. Според отчетите на Световната нуклеарна асоциация и Колумбийския университет, това събитие не води до гибел, контузии или неподходящи последствия за здравето, макар че локалните поданици оспорват тези констатации.

На разстояние 5 благи от тази АЕЦ са живеели към 36 000 души, когато е настъпило частичното разтопяване на реактора. Корхил твърди, че е имало изхвърляне на радиоактивни газове, само че единствено в границите на централата, които не са съумели да излязат на открито. Имало е някаква заплаха за служащите, само че не и за обществеността.

Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати заяви, че към 2 милиона души са били облъчени в следствие от този случай, само че това е било за напълно малко време и междинната доза на облъчването е била по-ниска, в сравнение с рентгенова фотография на гръдния панер. Но евакуацията е сходна на тази в Чернобил. И при двата случая се образува рискова зона с размер от към 30 километра в диаметър и от тези зони домовете си са напуснали по над 100 000 души.
Представени са неоспорими доказателства, че Чернобил е най-лошият нуклеарен случай в света
Първо, да отбележим, че жителите на Три Майл Айлънд са се върнали у дома, само че жителите на Припят – не.

И през днешния ден в Чернобил я има рисковата радиоактивна зона с повърхност над 1500 квадратни километра, която лимитира достъпа на туристите. Там наоколо живеят едвам няколко фамилии, само че по-голямата част от Зоната към момента е мощно нечиста.

Зоната към Фукушима е доста по-малка – единствено към 200 квадратни километра. По огромната част от евакуираните 200 000 души са се завърнали по домовете си, само че 43 000 души не са поискали да се връщат.

Без подозрение повредата в Чернобил е най-ужасната и с най-вече последици. Взривът, който оголва единия блок на ЧАЕЦ и радиацията излиза на открито, плюс пожарът, разпръснал мощно радиоактивните частици на доста километри в близост, основават една в действителност ужасна композиция. И до момента, изключително към пети блок, е допустимо смъртоносно облъчване.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР