Изключително полезни теми бяха обсъдени в Гласът на имотите, сред

...
Изключително полезни теми бяха обсъдени в Гласът на имотите, сред
Коментари Харесай

Гласът на имотите - събитието за имоти във Варна, което предизвика огромен интерес

Изключително потребни тематики бяха разисквани в " Гласът на парцелите ", измежду тях такива като проблеми при покупка на недвижимо имущество, парцели с тежести, прекачване на парцели, преустановяване на контракти и други подводни камъни. Ще повлияе ли на броя покупко-продажби предстоящата смяна при данъчните оценки. Какво би трябвало да вършат и да не вършат кредитополучателите, в случай че изпаднат в неспособност за заплащане и се отзоват при ЧСИ и още.

Преди броени дни Арена Консулт - водеща организация в областта на кредитното консултиране провежда първата по рода си конференция за пазара на недвижими парцели във Варна - “Гласът на парцелите ”.

Събитието се организира на 9.12 събота в " Кампус 90 " и съумя да притегли интереса на над 120 индивида - експерти от сферата на недвижимите парцели, а също и хора от необятната публика - евентуални купувачи и продавачи.

Обсъждаха се проблеми свързани с проблеми при покупка на недвижимо имущество, парцели с тежести , посетителите задаваха и доста въпроси за кредитирането, прекачване на парцели, както и действителната конюнктура на пазара на недвижими парцели.

В първия модул, воден от Веселка Иванова, основател на брокерска организация „ Алвес пропъртис “, специфични участници бяха: Мария Йорданова кредитен съветник " Арена Консулт ", Мариян Йорданов – Съсобственик и управител в " Нов Дом 1 ", Стоянка Гроздева – брокер и Управител на " Ремакс Парнтърс ", Янимир Янков от недвижими парцели " Имотека " и Деян Митев от " Имоти Премиер ".

Участниците се сплотиха с обща прогноза за първата половина на 2024 година за пазара на недвижими парцели.

Според тях пазарът ще продължи да бъде постоянен, като се чака растеж при интереса в търсенето на парцели от страна на купувачи и повече продажби. Според госпожа Йорданова - Управител на " Арена Консулт ", при банките също се чака да работят в същите темпове, без огромни промени в лихвите на ипотечните заеми.
Към втората част на форума, водена от госпожа Мария Йорданова от " Арена Консулт ", ползата също беше голям и специалистите в техните си сфери съумяха да обяснят значими елементи при прекачване на парцели, преустановяване на контракти и други подводни камъни , за които клиентите да внимават.

В полемиката се включиха пом. нотариус по заменяне Митко Басаров, адв. Петя Кирова, ЧСИ Даниела Петрова Янкова, доктор Иво Костов – оценител на ТПВ, ФАФИ, НИ, Министерски съвет, член на Американското общество на оценителите (ASA, USA), Полското научно сдружението на недвижимите парцели (TNN), член основател на Камарата на самостоятелните оценители в България, учител в катедра “Бизнес, вложения, недвижими парцели ”, Икономически университет – Варна.

Помощник – нотариус по заменяне Басаров показа,че предстоящата смяна при данъчните оценки няма да повлияе на броя покупко-продажби и обясни, че в някои европейски страни се планува таксата при нотариус за придобиване на парцел да станат 20-30%. Залата притихна, когато помощник- нотариус показа скъпи на практика препоръки защо да внимават всички когато работят с пълномощни, или купуват парцел, който е отдаван през Букинг.
Според Иво Костов, пазарът на недвижими парцели е парещ поради участниците в него - купувачи и продавачи. Именитият експерт показа, че продавачите са хората, които диктуват разпоредбите на пазара. Според Иво Костов наклонността при нарастването на цената се води от повишаващата се инфлация, вложителят залага по-голям растеж, не маловажни са също и ниските лихви при депозити.
Адвокат Петя Кирова показа, че предходната година са следили преустановяване на предварителни контракти на строителни компании с клиенти, поради нарастването на цените. На пазара е имало строители, които са вдигнали цената не регламентирано при предварителните контракти и са предпочели да анулират контракт и платят наказателна клауза, а по-късно продадат парцела на по-висока цена на други лица.

Адв. Кирова подчертава на хората да внимават за този детайл и обръщат внимание, че би трябвало да е упомената последна цена, която не предстои на външни фактори в това число и инфлация.

Адвокат Петя Кирова прикани купувачите да не се поучават с Google при подписването на прелиминарен контракт , а да се извърнат към експерт,тъй като няма указател на предварителните контракти, има случаи когато за едни се подписват няколко предварителни контракта и всички по веригата си губят капарото .

ЧСИ Даниела Петрова обясни какво би трябвало да вършат и да не вършат кредитополучателите , в случай че изпаднат в неспособност за заплащане и се отзоват при ЧСИ.

Даниела Петрова показа мнение по отношение на засиленото кредитиране и чака ли да има растеж на делата от страна на банките , и ще се усилят парцелите на обществена обмен, и за какво.

Друга вест, за която ЧСИ Даниела Петрова осведоми участниците е,че на 20 юли 2023 година влезе в действие разпоредба, уреждаща организирането на електронни обществени търгове, при които към този момент е допустимо банки и кредитни институции да финансират покупките на недвижими парцели от търгове на частни и държавни правосъдни реализатори.

Тези и още доста забавни тематики бяха дискутирани на форума проведен от екипа на Арена Консулт.

Подробна информация и вести от форума следете на уеб страницата на.

Други два огромни триумфа за конференцията “Гласът на парцелите ”, които уредниците означиха са:

- Събирането на конкурентни компании на едно място и общополезна полемика, която оформиха под слогана„ Обединението прави силата “

- Изключително потребен нетуъркинг по време на целия конгрес

След подобен засилен интерес, чакаме да има и продължение на конференцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР