Изключително неприятно ми е да обявя, че се кандидатирам за

...
Изключително неприятно ми е да обявя, че се кандидатирам за
Коментари Харесай

"Ветровитият стол": защо Михайлов и Бербатов искат да оглавят БФС

" Изключително неприятно ми е да разглася, че се кандидатирам за президент на БФС. "

С тези думи в средата на април футболният управител Георги Захариев заяви, че ще се включи в конкуренцията за президентския пост във футболния съюз. Тогава той даде да се разбере, че осъзнава, че няма никакви благоприятни условия да завоюва, само че задачата му е друга - да притегли внимание и да провокира разискване на проблемите във футбола.

Защото футболът в България затъва от дълго време, а футболният съюз в качеството си на управителен орган не съумява да провокира смяна. Вместо това на повърхността постоянно има загуби, кавги, рецензии от недоволни ентусиасти, а зад кулисите прозират и политико-икономически ползи, свързани с въздействието на БФС върху най-популярния спорт (а оттова и върху разпределение на средства, идващи и от ФИФА и УЕФА, и директно или индиректно върху настроението на хиляди запалянковци).

И все пак това ползата към президентския пост в БФС остава огромен. (два пъти повече по отношение на предходния конкрес), като любимците са дългогодишният президент Борислав Михайлов и някогашният нападател Димитър Бербатов . Другите са Захариев, Христо Порточанов, предприемачът и спонсор на " Марица " Христо Христов и някогашният футболен началник Ивайло Дражев.

Дългогодишният президент, който дефинира постта като " прохладен " и ще търси пети мандат, е прегледен образец, че ползата към постта е голям. Въпреки свадите и явния политически напън, довел до отдръпването му през 2019 година, когато след скандалния мач с Англия в София беше притиснат от някогашния министър-председател Бойко Борисов да си тръгне, той още веднъж е на сцената. Нито неналичието на резултати, нито честите кавги и подозрения за нередности, нито даже личните му думи от далечната 2013 година, че го чака финален мандат, оказаха въздействие върху желанието му да продължава година след година.

Една от аргументите за силата на позицията е, че президентът на БФС, който самичък назначава изпълнителния комитет, не се управлява от никого и това основава предпоставки за умерено ръководство при липса на бистрота - каквато се вижда в последните години.

Именно против тези практики пристигнаха апелите за смяна, основно от опозицията в лицето най-много на Бербатов и екипа му.

Игра на тронове

Михайлов, който е на власт от 2005 година неотдавна сподели, че, като си сложи и доста добра оценка за ръководството си и разгласи, че корупция в БФС няма.

Повечето от хората в изпълнителния комитет на БФС също са там от години. Ако ги питате, всички те споделят, че не печелят от футбола и че работят в БФС за богатството на спорта. И са твърди покровители на Михайлов.

Зад тази маска обаче стоят и комплицирани ползи, в това число политически, които директно или индиректно се усетиха в разнообразни случаи в последните години. Най-явният беше през октомври 2019 година след скандалния мач с Англия. След изненадващото си завръщане отпред на БФС година и половина по-късно някогашният вратар съобщи, че " всичко, което се случи на този мач, не беше обикновено. Всичко беше квалифицирано на всички равнища, само че това е минало ". Михайлов обаче не сподели повече по тематиката.

Около оставката му имаше даже упования, че в конкуренцията за президентския пост ще се впусне някогашният към този момент министър на спорта Красен Кралев. Според източници на " Дневник " преди месеци Борисов е разговарял със Стилиян Петров (сега част от екипа на Бербатов), като го е опитал да го убеди да се кандидатира за президент.

От друга страна, от години има изказвания, че Движение за права и свободи има мощна дума в БФС, като управлява огромна част от клубовете в страната. Няколко мандата в изпълнителния комитет на футболния съюз изкара някогашният народен представител от партията и член на оперативното бюро Камен Костадинов (преди време той сподели, че ).

Още през 2008 година Михайлов разяснява тематиката за връзката сред футбола и политиката след първото си преизбиране. " Чух, че той (Бойко Борисов) споделя, че Движение за права и свободи са ми обезпечили 30 гласа - в това няма нищо неприятно. Аз завоювах изборите със 160 гласа в моя изгода, което прави 60 гласа разлика с съперника. Така че в случай че са 30, това не е било задоволително. И не виждам нищо неприятно, по този начин или другояче има клубове в тези райони. Просто политиците не би трябвало да употребяват футбола ", съобщи тогава някогашният вратар, представен от " Спортал ".

Не е надалеч обратно и споменът за срещата, която Борисов провежда в Министерския съвет с присъединяване на Михайлов, някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, някогашният министър на вътрешните работи Младен Маринов и трима предприемачи и ръководители на водещите клубове - Васил Божков (по това време отпред на " Левски " ), Гриша Ганчев (ЦСКА) и Георги Домусчиев ( " Лудогорец " ).

Според Бербатов " политиката е безспорно обвързвана с футбола в България ". " Футболът е политика на моменти. Трябва да се благодари на локалната власт и общините в обособените дребни региони, тъй като в случай че тях ги няма, някои тимове завършват. Този проблем го има ", съобщи той пред Би Ти Ви преди седмица.

На въпрос на " Дневник " дали се усеща политическа интервенция около конгреса, Стилиян Петров отговори негативно. Отново той излезе с изказване, че кметът на Симитли Апостол Апостолов пропагандирал десетки клубове да поддържат Михайлов. Подобно деяние наподобява необичайно, откакто самият Апостолов издигаше Порточанов през април, а.

Затова и Бербатов, Стилиян Петров и екипът им приканиха клубовете да бъдат смели. " Подписката за предварителен конгрес беше подкрепена от повече от 250 клуба (общо в конгреса могат да вземат участие 508 клуба - кои са и какъв им е гласът - ). Има и доста клубове, които ни споделиха, че ще ни поддържат на конгреса, само че не желаят да покажат очевидно своята воля, тъй като се тормозят от настоящето управление. Повтаряме непрекъснато, че този боязън е насаждан през тези 16 години. Вместо на клубовете да се оказва помощ и те да станат самостоятелни, настоящето управление ги държи съзнателно според, с цел да ги тормозят, когато пристигна време за конгрес ",.

Парите и футболните " еврофондове "

Според устава на съюза " президентът е разпоредник с бюджета на БФС ". " Той може да разпореди на изпълнителния шеф осъществяването на избрани дейности на предписание със средствата от бюджета ", гласи главният документ на организацията.

" В българския футбол има доста малко пари, с цел да има корупция за каквато се приказва. Тя би трябвало да бъде търсена на други места ", сподели неотдавна Михайлов пред " Нова тв ". Пред Би Ти Ви уточни, че бюджетът за последните четири години е бил към 80 млн. лв..

Годишният финансов доклад на БФС за 2020 година демонстрира, че футболният съюз е осъществил доходи от стопанска активност в размер на 4.3 млн. лв. и доходи от нестопанска активност в размер 16.3 милиона лв.. Основните икономически доходи са от финансиране - съвсем 2.7 милиона лв., доходи от телевизионни и други права - 650 хиляди лв. и доходи от реклама - 528 хиляди лв.. Фрапиращо ниски са приходите от продажба на билети - едвам 33 хиляди лв., което само може да се изясни от пандемичната обстановка в страната и осъществяване на редица срещи на националните тимове без аудитория, а по този начин също и понижаване на броя на изиграните срещи. Ниски са приходите и от продажба на артикули - 73 хиляди лв. единствено, разяснява Юлиян Михов, който е шеф бизнес развиване за Централна и Източна Европа в " ПрайуотърхаусКупърс ".

Отчетът демонстрира, че през 2020 година БФС продължава да реализира планове, финансирани от ФИФА и УЕФА. От интернационалната федерация са пристигнали 5.4 млн. лв.. От 2020 година програмата на УЕФА " Хеттрик " влиза в петия си цикъл, който ще продължи до 2024 година с усъвършенствани условия. За това време България - като всяка друга европейска федерация - ще получи 4.5 млн. евро за вложения, както и по 2.4 млн. евро всяка година за оперативни разноски, присъединяване в шампионати, семинари, планове, за развиване на женския футбол, на треньори и съдии и други

Бербатов счита, че БФС усвоява доста малко пари от тези, които УЕФА дава като опция с мисъл за развиване на футбола.

За да има по-голям надзор, Захариев предлага изпълнителният комитет да е формиран на база процентно съответствие от резултатите от конгреса, както е в Народното събрание, а не всички членове да са предопределение на президента.

Време за герои

През 2005 година Михайлов пристигна на власт дружно с част от така наречен " златно потомство " от международното в Съединени американски щати `94. Подкрепен от някои от съотборниците си, в това число Христо Стоичков, Наско Сираков, Йордан Лечков и Емил Костадинов, някогашният вратар оглави футбола, като смъкна от поста Иван Славков.

Повече от 15 години по-късно проблемите пред българския футбол се усилват, националният тим не се е класирал на огромно състезание от Евро 2004, само че стремежът на Михайлов и хората към него да ръководят не стихва. Същото, явно, важи и за други персони.



Този път против себе си Михайлов има мощен противник в лицето на Бербатов. Ситуацията припомня ненапълно 2005 година, защото дружно с някогашния нападател са и тогавашните му съотборници в националния тим Мартин Петров и Стилиян Петров.

" Няма гаранция (че няма да стане същото) - това е естествен и значим въпрос. Ние сме друго потомство, тотално самостоятелни. Но ние сами не можем, нужна е поддръжката на клубовете ", сподели Бербатов. И добави, че при него персоналният претекст е обвързван с това да удържа на думата си да помогне на българския футбол. " Аз съм узрял да поема отговорност да донеса нужната смяна ".

Част от рецензиите към Бербатов бяха, че не е показал задоволително ясно концепциите си за това по какъв начин ще донесе смяната. В последните си медийни изяви някогашният нападател се постара да промени това чувство. До момента обаче остава доста стеснен кръгът от хората от екипа си, които е разкрил, което също се пояснява като уязвимост.

Дуелът сред двете страни върви от месеци. Всъщност, незабавно откакто Бербатов разгласи, че ще се кандидатира за президент, Михайлов изненадващо се върна на сцената с решението да отдръпна оставката си (бившият вратар твърди, че двете събития не са свързани). Последваха серия юридически дейности и подаване на сигнали и от двете страни. В последна сметка напъните на Бербатов и екипа му дадоха резултат и ексклузивен конгрес ще има. Решението на съда пристигна в деня, в който БФС свика постоянен конгрес за 18 март 2022 година

Останалите играчи в картината наподобяват като новобранци. Порточанов беше отпред на " Нефтохимик " в края на предишния век и началото на този, когато тимът имаше водеща роля.

Христов пък попадна в центъра на вниманието, като доскоро повече от година. Последствия нямаше. " Като президент на " Марица " дадох пари в брой на член на изпълкома, с цел да манипулираме футболен резултат. Името на индивида ще оповестя на конгреса на БФС. Това е доста значимо, не се опасявам, дадох му пари в брой няколко дни преди мача за да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, само че тази процедура би трябвало да престане ", съобщи Христов на конференция.

В листата е и Дражев, който беше претендент и през 2018 година, когато получи едвам пет гласа. Тогава той повдигна тематиката за политическа поддръжка в интерес на Михайлов, като сподели, че в помощ на някогашния вратар са били впрегнати кметове.

Според Захариев има доста лостове, с които футболният съюз може да въздейства мощно върху клубовете. По думите му за някои от по-малките е задоволително да им бъдат налагани непрекъснати санкции от всевъзможен темперамент по 500 или 1000 лв., което може даже да докара до банкрута им.

Интересна е и позицията на огромните клубове. ЦСКА беше измежду осемте, които издигнаха кандидатурата на Бербатов. Навръх рождения ден на " Левски " на 24 май притежателят на клуба Наско Сираков съобщи, че " при всички положения " Левски " е за смяна и за промяна на статуквото ". Половин година по-рано юристът Иво Ивков, който е защитавал сините по доста каузи, сподели, че ще се кандидатира за президент, защото. Очакванията бяха той да бъде повдигнат и от " Левски ". Сега обаче не е измежду претендентите, а позицията на сините остава неразбираема.

Незаявена е и тази на " Лудогорец ". Но Михайлов се появи на стадиона в Разград за мача с " Цървена звезда " в Лига Европа (президентът на БФС от години не беше посещавал мач на клубен отбор), което може да се пояснява като обръщение. Отделно, притежателят на " Лудогорец " Кирил Домусчиев, който е част от настоящето управление на БФС, сподели преди две години, че Михайлов " постоянно работи за развиването на футбола ".

Едно от терзанията, свързани с конгреса, е, че той може да бъде последван от серия правосъдни оспорвания според от това кой завоюва (свързани с редовността и продължителността на мандата), което да донесе още по-големи провокации за футбола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР