Изключително грозно и неприятно е, че от съседни на нас

...
Изключително грозно и неприятно е, че от съседни на нас
Коментари Харесай

Лека полека…

Изключително грозно и неприятно е, че от прилежащи на нас страни се обръщат към нас, залепвайки „ фашисти “ към името ни. Да, да – сещате се за кои съседи приказвам – македонците.

Има обаче две неща по тематиката, а точно: 1. Те не са прави, България не е била фашистка страна, колкото и да се изопачава историята от комунисти и пропагандатори, и предатели. Не, не е въпрос на „ пояснение “, България просто не е била фашистка страна. 2. За страдание, в случай че не внимаваме, България може да се трансформира във фашистка страна в бъдеще. Това тук е следващото предизвестие. Не го подценявайте.

Дори ръководството (което и да е, по всяко време то) да не симпатизира на идеологията, масата от хора, водени от кой знае какви подбуди, могат да лепнат грозно леке на страната и да създадат разговора със съседите доста сложен, тъй като ще им сервират на тепсия доказателства за извънредно дясно (разбирай – фашистки уклон) въодушевление измежду болшинството. После ситуацията ще е „ върви доказвай, че нямаш сестра “.

Това е рисково. Това е грозно. Това е неуместно в 21 век. Това, с изключение на всичко останало, приказва за назадничавост на всички равнища.

Това става най-много като си затваряме очите против експанзията и насилието. Това става, като се вършим, че „ нищо ужасно “ не се е случило, когато някой демонстрира експанзия и принуждение, когато се вършим, че не е наша работа, когато считаме, че не би трябвало да се месим.

Вчера под материал, отдаден на принуждение над транссексуални хора, се появяват хвалебствени мнения, хвалещи насилниците. Реторика, която добре ни е позната: жертвата сама си е отговорна. И още по-страшното и по-далеч отиващото подстрекателство, че жертвите – сами по себе си – съставляват „ нарушители “ поради другата си ориентировка. И че това е „ заслужено “ отмъщение.

Искам да отворя дребна скоба тук, с цел да си уточним от кое място идват най-силните викове против „ другите “.

Така, първо би трябвало да отбележим, че случат с унгарският евродепутат Йозеф Сайер, от партията на Орбан, е единствено капка в морето от сходни случаи по света. (Правете си изводи, надлежно, за България)

Йозеф Сайер е прочут с анти-гей реториката си, която е подпалвала ненавист към гей обществото в Унгария, той е съавтор и на текстовете в Конституцията, които понижават правата на ЛГБТ общността. Напомням, че най-сериозното ограничение на сходни права през ХХ век идва не от другаде, а точно от Нацистката партия на Германия. Не върша директно съпоставяне, а предизвестявам, че и тогава всичко е почнало „ от надалеч “ и никой не ги е вземал доста на съществено. Пък после…

Друг образец: Джон Е. Станард, американски политик, татко на три деца, републиканец (консерватор), фамилен човек, бранител на фамилните полезности, прокарал законодателни текстове за ограничение на проституцията в страната, заловен с продажница, два пъти.

Друг образец: 35-годишният Ралф Шорти, някогашен щатски сенатор, републиканец (консерватор), фамилен човек, пропагандира „ фамилни полезности “, заловен от полицията в Оклахома в хотелска стая с малолетен – 17-годишен, нает като мъжка продажница.

Докато събирах информация за този материал, се натъкнах на още безчет случаи – доста повече, в сравнение с в началото допусках, че съществуват, свързани с консерватори, които насаждат крайно-дясна политика и техните „ занимания “, противоречащи на това, което самите те пропагандират. Не мога да кажа, че съм се изненадал обаче. В Wikipedia даже има лист на политическите секс-скандали. Доста неприятно четиво, почтено казано.

Затварям скобата.

Много пъти съм приказвал за фалша при консерватизма на „ консерваторите “ и патриотизма на „ патриотите “. Казвам го, тъй като това са двете най-силни движещи сили – консерватизмът и патриотизмът – в платформите на подправените герои, които манипулират хората, с цел да ги увлекат в лоното на крайно-дясната политика.

Те са използвачи. Те доста добре са си научили урока по история, за разлика от множеството от нас. И те доста добре са усвоили към този момент изпитани техники. Грабват недоволните и бедните, като им дават обещание погром на враговете. А когато няма врагове, им измислят. Обикновено – още по-бедни от тях, маргинализирани и най-много беззащитни групи. На чисто биологично равнище човек е привикнал да ненавижда и да се пази от „ другите “. Не можеш да се бориш с биологията и обществената антропология, какво да се прави… Но и не е ОК да се възползваш от тях за мръсни цели.

Как от това нашите дядовци и баби да спасят еврейското население на страната ни… стигнахме до ежедневна приложимост на думата „ евреин “ в отрицателен смисъл?! Как от толерантни хора, на които просто не им пукаше за разликите (толкова бяхме „ над нещата “… или най-малко си мислехме по този начин, признавам си – аз си мислех така), стигнахме до ежедневното сравняване на ромите с нещо лошо; и думички като „ мангалите “, поставени в фрази от всекидневието ни, когато даже описваме места: „ Ей там, до ма*галите, като свиеш вляво, до склада… “

Аз, в случай че съм на мястото на човек от техния етнос, няма да се усещам добре и няма да лелея доста обич към болшинството. А другояче вие си говорете за „ интеграция “, колкото желаете – да… в нея има доста „ вложения “ за прибиране по джобовете.

България се отвори за света, тук пристигнаха хора с друг цвят на кожата и се оказа, че в действителност расизмът е спял надълбоко. И се разсъни. По време на режима – доста хора споделят – че не е имало хомосексуални. На което аз споделям: Глупости. Просто ги е било боязън да се покажат. Както имаше и луди, скрити по институциите (не лекувани! Скрити от погледа, да умрат далеч), както имаше закононарушения, просто медиите не ги отразяваха. Правих си съпоставяне предходната година от „ престъпната страница “ на един остарял брой на „ Работническо дело “, в който централно място беше една разрушена будка (подчертава се като огромно закононарушения, като че ли „ връх в престъпния живот “), до момента в който по същото време сводка на Министерство на вътрешните работи (вече разкрита, може да се откри даже в интернет) изброява хиляди кражби, набези, изнасилвания, даже убийства – на годишна база.

Искам да кажа, че нищо не се е появило „ от нищото “ и „ внезапно “.

Точно както и „ другите “ си ги имаше, само че се криеха. И към момента се крият прекомерно доста, някои даже се маскират като фамилни мъже и дами.

А в този момент ще обясня за какво е рисково „ другите “ да се опасяват да бъдат себе си.

Консервативните споделят, че „ гейщината “ е рискова, тъй като се предава посредством гледане. Не е правилно. Колкото да и да виждаш гейове, в случай че си си хетеросексуален, няма да се изкушиш да „ пробваш “, просто няма. Ако се изкушиш, значи си от… да го кажем по този начин: от техния тим – по начало.

Така че доводи от вида: „ те я популяризират “, „ ние се борим против разпространяването “ и по този начин нататък просто са нелепи от научна позиция. Значи си приказваме чисто и просто за боязън и ненавист.

НО…

… в случай че им се не разрешава да бъдат каквито са, на който и да е – в случай че му се не разрешава да бъде какъвто е (тук НЕ съдебна експертиза включват престъпните девиантни поведения), то той може да стане евентуално рисков, поради насъбраната фрустрация. Например: да стане надъхан и нападателен политик, който кове рискови закони и спъва демокрацията. Звучи ли ви познато?

Или да стане непоносим човек, който да пребива от пердах жена си (която ненавижда, тъй като е жена) и детето си (което не е желал да има, само че обществото м у е наложило). Както към този момент уточнихме, светът е цялостен с „ менте “-консерватори, които жестоко нарушават личното си кредо. Гейове, които крещят анти-гей агитация. Откъде мислите се е пръкнал тоя феномен?

И тук към този момент идва ред на страната да се намеси, само че освен в лицето на единия Министерски съвет, да речем или най-големи институции (макар че е положително начало), само че и в лицето на всяка една държавна институция на тази територия, да следи, разпознава и мигновено да стопира езика на омразата. Не става служители на реда и прокурори да назовават ромите „ мангали “ и след това да се чудим за какво в малцинството няма почитание към закона и реда.

Съвсем неотдавна професор Чирков почина… извинявайте, само че да наричате с такива думи, расистки прилагателни и съпоставения индивида, който докара актуалната медицина в България…

Нивото… нивото… Много неща се изясняват с равнището на мат‘ряла.

Така че – хайде да се успокоим малко и да не се плашим от розови човечета, от роми, малцинства, бежанци и Торбалани. Имаме си същински проблеми за решение, дано не прибавяме и пълзящия фашизъм към тях. Не мисля, че имаме ресурса да се оправим с една фашистка пандемия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР