Изключителният руски цигулар и носител на Грами“ Максим Венгеров и

...
Изключителният руски цигулар и носител на Грами“ Максим Венгеров и
Коментари Харесай

Цигуларят Максим Венгеров и маестро Найден Тодоров представят музика от Шостакович

Изключителният съветски цигулар и притежател на „ Грами “ Максим Венгеров и Софийската филхармония с диригент маестро Найден Тодоров ще показват музика от Дмитрий Шостакович в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ 2021. Концертът с националния ни оркестър е на 11 февруари от 19:00 ч. в зала „ България “. В програмата са включени Концерт за цигулка №1 и Камерна симфония в до минор от великия съветски композитор. Събитието се провежда взаимно от Софийската филхармония и организация „ Кантус Фирмус “ със съдействието на Столичната община. 
За виртуоза Максим Венгеров Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го дефинира като „ тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и необикновено прелъстителен за публиката “. Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години. Когато е композирал творбата, Шостакович въобще не е мислил, че солистът ще е останал без мирис в края на каденцата и е написал доста изискващ край. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта сред каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за момент и да събере сили за финала. “ споделя Венгеров.
Концертът на 11 февруари е трето посещение в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с екстаз си спомня за предходните си изяви у нас в „ Европейски музикален фестивал “ през 2006 и 2018 година „ Обичам да изсвирвам с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, извънреден музикант и страховит човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми описа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много желая един ден да го направя! “, споделя още Венгеров.

Както за доста други актьори по света, 2020 година е изпълнена с провокации за Максим Венгеров. На 12 юни м.г. той трябваше да означи 40 години на сцената с огромен концерт в Роял Албърт Хол, само че събитието бе преместено за 20 април тази година. „ Моля се на Бог да имам още 40 години на сцената. Много желая! Това е най-голямата привилегия за всеки актьор – да излезе на сцената, да е там, да има опция да показа възприятията си с хората, да ги срещне с прочувствения свят на композитора, да даде живот на партитурата… “
На 14 януари 2021 година Максим Венгеров започва нова просветителна самодейност, която ще му разреши да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Новият уеб страница съставлява онлайн платформа, оборудвана с най-модерна техника, посредством която се излъчват видеоуроци по цигулка. Това е неповторима опция за срещи с музиканти и преподаватели от всяка точка на света, която е значима част от работата на известния цигулар.
Максим Венгеров е оптимист за ролята на изкуството в актуалния свят. „ Винаги съм считал, че музиката има по-голям капацитет от този, който ни е прочут на нас. А в този момент, във времената, през които прекосяваме, великата музика, като класическата, става още по-ценна за цялото общество. Ще дойдат нови публики, млади публики, с помощта на интернет и на новите благоприятни условия, които технологиите ни дават. “

Концертът на Максим Венгеров на 11 февруари в зала „ България “ се провежда със съдействието на Столичната община.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР