Изключителни творения на майстори от два века гледаме в експозицията

...
Изключителни творения на майстори от два века гледаме в експозицията
Коментари Харесай

Вешин и Бенчо Обрешков в „Нюанс“

Изключителни творения на майстори от два века гледаме в експозицията “Летни акценти ” в столичната изложба „ Нюанс “. Авторите в сборната тематична галерия, която се случва за пети път в елитното арт пространство, интерпретират страстите, животворността и летаргията на сезона. Познавачите незабавно ще оценят малко известна работа на Марио Жеков. В платното на един от най-емблематичните маринисти трима лодкари, облечени в типичните за българското село от началото на предходното столетие облекла, бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Сред най-впечатляващите творби са тези на огромния преподавател на цяла генерация художници Ярослав Вешин, който към този момент изцяло осъществен в западна Европа, идва в България с задачата да просвещава. Прелюбопитна е ориста на двете картини – те попадат в галерията като една, само че двустранно нарисувана. Чрез комплицирана реституция специалисти отделят двата пласта на хартията, с цел да могат натюрмортът и портретът на куче да заживеят независим живот. Между тях - като че ли наблюдавайки ги бащински, е експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин.

Друг извънреден, само че доста друг стилово художник е показан с малко показвана своя работа. “Пазар ” на Бенчо Обрешков е витален, само че и отегчителен роман. В картината ясно прозира новаторският авангарден метод на прогресивния художник, заслужил международна популярност. Най-скоро основаното произведение в изложбата, която продължава до 20 септември, е платното на Андрей Даниел – от експозицията му в „ Нюанс “, наречена “Места за срещи ”. Живописта на Андрей Даниел, който си отиде преди няколко месеца, не може да бъде разказана, нито пък оставя публиката безразлична. Картини на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков-Нерон, Стефан Егаров и други забележителни актьори също могат да бъдат забелязани в „ Нюанс “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР