Изключителната Янка Рупкина стана на 80. Славеят на Странджа, както

...
Изключителната Янка Рупкина стана на 80. Славеят на Странджа, както
Коментари Харесай

Янка Рупкина – Славеят на Странджа

Изключителната Янка Рупкина стана на 80. Славеят на Странджа, както назовават изпълнителката на “Калиманку Денку ”, е позната в целия свят. Пяла е под дърво и камък и на всички места я обожават.

Една от най-гласовитите българки е родена в странджанското село Богданово навръх празника Голяма Богородица – на 15 август 1938 година. Янка обаче била доста едро бебе и майка й не могла да стигне до общината с цел да я запише, и прави това чак след 10 дни. Затова певицата има два рождени дни – на 15 и на 25 август. Таланта си странджанката наследява от баба си Яна, на която е кръстена. Тя имала меден, нежен глас и с изключение на на песните, я учела и на всичко положително. Голямата певица наследява и друго от нея – старата жена била акушерка в селото и Янка приключва техникума за медицински сестри. Всъщност, тя доста желае да работи като доктор, а песните да са апропо. Но става противоположното. Янка е разказвала по какъв начин е избавила живота на най-малко 10 души. И то освен, когато е здравна сестра.

Янка е единствено на 22 години, когато се явява на събора надпяване в село Граматиково. Там освен печели първа премия, само че и прави усещане на видните фолклористи в журито и в публиката. И те я канят да се яви на състезанието за Ансамбъла за национални песни на БНР. Янка го печели и по този начин от 1960-1961 година в продължение на няколко десетки години е негова солистка. Правят стотици записи, записва грамофонни плочи, трансформира се в една от мистериите на българските гласове – нейни песни са включени в хитовите албуми с награди по света. Ансамбълът на радиото по-късно е наименуван “Мистерията на българските гласове ”. Под това име е известна и поредицата от албуми на швейцарския продуцент Марсел Селие, чийто върхов триумф е влиятелната американска премия “Грами ” през 1990 година Изключителна заслуга за нея имат хоровите песни със солистка Янка Рупкина. За една от тях – популярната “Калиманку, Денку мъри ” създателят на хоровата й партитура Красимир Кюркчийски възкликва за солото й по този начин: “Изключителен глас. Чист като поток. Такава певица не се ражда всеки ден ”. А акад. Николай Кауфман прибавя: “Дори единствено “Калиманку Денку мъри ” да бе изпяла, отново стигаше… ”

В края на 70-те години на XX век Янка Рупкина, дружно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева, образуват трио “Българка ”. Съдбата подарява на именитата ни певица още по-големи благоприятни условия за взаимни изяви и турнета с към този момент популяризиралия се хор “Мистерията на българските гласове ” и с трио “Българка ” по целия свят.

Янка Рупкина постоянно е по-различна от останалите си сътрудници. Още през 70-те и 80-те години е отворена за опити, вижда големия капацитет за разбъркване на българския фолклор с новите съвременни течения в музиката. Затова без съмнение се включва в плановете на трио “Спешен случай ”, работи с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов. Но фолклорът си остава нейната огромна обич.

Преломният миг в живота на Янка е 21 декември 1971 година Тогава катастрофира самолета, на който е с група музиканти и танцьори на път за Алжир. Загиват Паша Христова и други нейни сътрудници, мнозина остават сакати за цялостен живот. “Спасих се по знамение с обгорени крайници, ръце, лице ”, разказвала е нееднократно певицата.

Янка Рупкина не е единствено българска горделивост. Срещите й с изключителни международни персони са доста. Нейни песни са поставяни и във филми. Между другото, гласът й звучи в китайски филм, както и във филм с Анджелина Джоли. Рупкина се включва като вокал в саундтрака към “Лара Крофт ” на английската група “Лефтфийлд ”. С Джордж Харисън от именитите “Бийтълс ” се познават доста добре. Веднъж той даже идва особено от Калифорния, с цел да слуша в Лондон нея и сътрудниците й. След това са поканени от него в дома му – огромен палат, където те пеят на повече от 100 души музиканти от целия свят. Точно там тя получава доста скъп подарък от китариста на “Бийтълс ” – грамофонна плоча с негова музика, направена особено за българката с персонален подпис. Надписът бил “На гласа на планетата Янка с доста любов ”. Нейната емблематична ария “Калиманку Денку ” звучи и на сватбата на огромния реализатор Дейвид Бауи със световноизвестния топмодел Иман. Вместо да пусне марша на Менделсон, Бауи избира да звучи странджанската ария. Малко преди да почине през 2016-а, той отново пуска “Калиманку Денку ” и на сребърната си женитба. Срещите и взаимните й изяви с такива колоси като Кейт Буш, Крис де Бърг, Линда Ронстанд, както и с доста от най-хубавите български музиканти, белязват тази в действителност международна кариера на именитата българка.

Музикалната заложба на Янка Рупкина наследяват синът й Росен, реализатор на национална музика, и внукът Георги, по-известен като диджей Бимбо.

Господ я избавил на 11 септември 2001 година


Певицата е на летището във Вашингтон, от което изхвърчат самолетите за Ню Йорк. Точно те срутват кулите на 11 септември 2001 година Тогава тя изпраща семейство, даже имало късмет да пътува за Ню Йорк – да преподава национална музика на отбор, който пее наши песни. Смята, че Господ я е избавил тогава да не пътува, тъй като сменя билета си. Когато се прибира от летището, глухоням й демонстрира с ръцете за конфликта на самолетите.

За нея


Публиката на всички места я обича


Освен, че е международна певица, тя е странджански бисер. И това го видях на Божура, когато представихме нашата обща ария “Ясен месец..: и видях, че хората доста я боготворят. Като запяхме песента, цялата гора от хора се изправи. Има огромен репертоар. Освен че поддържа най-дългото хоро към храма “Св. Ал. Невски ”. Навсякъде публиката я обича – от най-малките кътчета до най-големите градове. Поздравявам тази енергична жена, която има толкоз висок дух, какъвто малко на брой имат.

Народният артист Илия Луков


Гласът й е извънземен


Винаги съм харесвал българския фолклор, от непълнолетен съм ходил на концертите на баба ми. Но ми трябваше време, с цел да се реша й предложа да работим дружно. Нейният глас е извънземен, неповторим и огромен. За да имам право да се докосна до него, трябваше да основа музика, която най-малко малко да се приближава до качеството му. Минах през много разновидности, несъмнено са над 15, до момента в който останах удовлетворен и Проектът на дуета Янка Рупкина-Бимбо се споделя Гласът на България.

Внукът й Георги/ Бимбо


Някои плачат, когато тя пее


Мога безпределно да я чувам, когато пее “Алтън Мара ”. Някои плачат, когато тя пее, други безмълвно съпреживяват и станали на крайници, я приветстват дълго…

Световноизвестният продуцент Джо Бойд


Знае цената си


С гласа на Янка се срещнах през 70-те години като възпитаник в музикалното учебно заведение в Котел и бях запленен от него. И през днешния ден, когато приказваме за мистериозността на българските гласове, можем да я споменем като неповторим пример на български фолклорен глас – извънредно висок, само че в това време мек, сетивен, експресивен, не пищящ или провокиращ. Ако има звезди в българската национална музика, Янка Рупкина сигурно е една от тях. Срещнах я през 90-те към този момент зряла, изключителна като експерт, с доста положително отношение към хората, контактна като персона. Знае цената си. И през днешния ден на 80 година тя е една красива жена.

Николай Николаев, фолклорист от Радио Стара Загора
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР