Изключителен литературен пробив - така определят критиците, които прочетоха романа

...
Изключителен литературен пробив - така определят критиците, които прочетоха романа
Коментари Харесай

Сайбиевата невеста с предпремиера в Бургас

Изключителен книжовен пробив - по този начин дефинират критиците, които прочетоха романа " Сайбиевата булка " (изд. " Изида " ) на младия публицист Боян Боев. В него основната героиня Цвета би трябвало да одобри ориста си, че татко й я е дал за жена на Лозан Сайбията. Но тя не желае да се омъжва за него, тъй като към този момент сърцето й е обещано на различен - Стоян. Майка й желае да я избави от нерадостния живот, който я чака, по тази причина й дава мускал с отрова. Цвета е изправена пред избора дали да токсини мъжа си в първата брачна нощ, както майка й е заръчала, или самата тя да изпие смъртоносната течност и да се избави от орисията да бъде Сайбиева булка.

Добромир Банев споделя за романа: " Книгата споделя за невъзможната обич, която придава смисъла на всичко. Любовният триъгълник, в който се преплитат световете на Лозан, Цвета и Стоян, ни прави съпричастни към три ориси, предопределени единствено и само от устрема да привлекат на своя страна точно Любовта, в чието име позволяваме неточности и правим непростими закононарушения. Защото любовта не пита. Защото тя в действителност остава едничкото оживяло дърво в запустелите градини на душите ни, пред което изпитваме заслужена възхита. Боян Боев e несъмнено надарен публицист. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и съвременен, с цел да бъде историята възприета от актуалния четец непредубедено и без непотребна недоверчивост. "

Боян Боев е роден на 21 март 1993 година в Ямбол. Започва да написа приказки и разкази в гимназията, а когато е на 16 години, издава първата си книга - повестта " Красавицата и отшелникът ". След това излиза и сборникът му със седем описа - " Разказите на другите ". Негов роман е включен в учебника по литература за Vт клас на изд. " Просвета ".

В Културния център " Морско казино " в Бургас се състоя предпремиерата на романа. За да бъдат потопени в атмосферата на времето, в което се развива действието, гостите бяха посрещнати с топла питка и сол по остаряла българска традиция. Залата " Петя Дубарова " беше претъпкана от искащи да се срещнат с създателя и да бъдат измежду първите, сдобили се с книгата, а някои не съумяха да си я купят, защото се изчерпи бързо. Водеща беше близката на създателя Фатима Мустафова. Четиригодишната Боряна от Бургас поздрави гостите с национална ария, която ги придвижи като че ли на седенките в българското село. Боян Боев описа повече за себе си и пътя, по който е минал, стигайки досега на написването и издаването на романа. Николай Тодоров прочете фрагмент от първата му глава.

Голямата премиера на книгата в София ще бъде през септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР