Изказването на президента на Франция Еманюел Макрон за правата на

...
Изказването на президента на Франция Еманюел Макрон за правата на
Коментари Харесай

Макрон обиди с грозен жаргон неваксинираните срещу КОВИД

Изказването на президента на Франция Еманюел Макрон за правата на неимунизираните жители провокира стихия от реакции. Възмущението, обаче, не се дължи само на изразената му позиция, само че и на един израз, който той си разреши да използва.

Изданието Parisien разгласява изявлението с президента Макрон, в което той се заканва на всички, които се отхвърлят от имунизацията против КОВИД:

" Аз не съм тук, с цел да отегчавам на французите. Всеки ден се боря с администрацията, когато тя прави това. Но в действителност желая да досадя на неимунизираните. Затова ще продължим да вършим това до края. Такава е тактиката... Когато свободата на един човек заплашва свободата на другите, това е безконтролно. Безотговорният човек към този момент не е жител. "  


Това е възпитаният превод на думите на френския президент. Истината е, че зад думата " отегчавам " Макрон употребява жаргонния глагол " emmerder ", чийто корен е думата " merde " (л*йно). Буквално преведено Макрон споделя, че желае да покрие с л*йна неимунизираните. Трябва да се признае, че изразът е необятно използван във Франция и въпреки всичко изрично е неприемливо той да участва в речника на президента изключително в публични изказвания. Припомняме и обстоятелството, че брачната половинка на президента Брижит Макрон е дълготраен преподавател по френски. 

Не е ясно кое повече порази французите - недвусмисленото заричане да лиши неимунизираните от достъп до обществения живот или употребяваната дума " emmerder ".

Реакциите

" Президентът схваща ли какво приказва? ", възмущава се претендентът за президент Жан-Люк Меланшон. Марин Льо Пен съобщи, че " президентът не би трябвало да приказва по този метод. Гарантът за единството на нацията продължава да я разделя и удостоверява желанието да направи неимунизираните жители втора употреба. "

Поддръжниците на Макрон споделят, че президентът най-малко е бил почтен. Те допускат, че Макрон е цитирал аналогична фраза, казана (макар и в различен контекст) от някогашния френски министър председател Жорж Помпиду през 1966 година.

" Фраза, която би могла да ознаменува президентската акция ", разяснява ТВ канал BFMTV.

" Има думи, които може да раняват... и това е неприемливо. Уважението е неизменима част от политическия живот. " Тези думи също са на Еманюел Макрон, само че дали си спомня за тях?

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР