Изискванията за успеваемост към ин витро клиниките, финансирани от държавния

...
Изискванията за успеваемост към ин витро клиниките, финансирани от държавния
Коментари Харесай

Затягат се изискванията за успеваемост на ин витро клиниките

Изискванията за успеваемост към ин витро клиниките, финансирани от държавния Фонд за асистирана репродукция, ще бъдат повишени, а статистиката за сполучливите бременности и раждания ще стане налична на уеб страницата на фонда. Това плануват промени в правилника на фонда, показани от Министерството на здравеопазването в петък и оповестени за публично разискване.

Затягането на контрола идва след решението страната да стартира да финансира по-голям брой ин витро процедури. Със средства от фонда към този момент ще бъдат финансирани 4 цялостни опита плюс 4 прехвърлянето на размразени ембриони, вместо досегашните три цялостни опита всеки на стойност до 5000 лв..

Друга смяна е, че отсега нататък ще бъдат финансирани заледяване на яйцеклетки и ин витро оплождане на онкоболни дами, както и процедури за двойки с генетично заболяване или хромозомни аномалии при най-малко един от сътрудниците, тъй че да се роди крепко дете.

По-строги критерии за успеваемост

С измененията в правилника се планува клиниките, които сега имат контракт за финансиране с фонда, да дават отговор на по-високи критерии за успеваемост. Занапред те ще би трябвало да имат по едно и също време реализирани 20% клинични бременности със сърдечна активност на плода и най-малко 15% раждания от утвърдените от фонда цикли. Досега клиниките е можело сами да избират кой от двата критерия да покриват, до момента в който в този момент би трябвало да ги извършват в целокупност, изясни доктор Цветолюба Генкова от дирекция “Медицински действия “ в здравното министерство, която е работила по правенето на измененията.

Тези резултати би трябвало да са реализирани общо за последните три календарни години, в които не се включва годината, предхождаща тази, за която се желае подписване на контракт.

По-високи критерии се залагат и към новите клиники, които към този момент няма да получават автоматизирано контракт с фонда и в следствие да подлежат на следващ надзор. Сега те ще би трябвало да покриват същите критерии като към този момент работещите с фонда клиники или за последните 100 процедури или за интервал от 3 години обратно.

Така се цели да се обезпечи равнопоставеност сред клиниките и да се подсигурява, че всички двойки с репродуктивни проблеми ще попаднат на място, което покрива несъмнено професионално равнище.

Успеваемостта и времето за очакване стават обществени

Всяка година до 1 април на интернет страницата http://www.car-bg.org/ на фонда ще се афишира информация за всяко лечебно заведение по отношение на успеваемостта на дейностите по асистирана репродукция за миналата година.

Статистиката ще е разпределена и по възрастови групи, както и по междинния интервал за изчакване от връчването на заповедта до започване на процедура за асистирана репродукция за всяко лечебно заведение. Целта е хората с репродуктивни проблеми, искащи да употребяват финансиране от фонда, да създадат осведомен избор на лечебно заведение, като се срещнат с двата най-съществени индикатора – каква е успеваемостта и какъв брой време биха чакали за включване в процедура.

Финансиране на онкоболни дами и двойки с генетични проблеми

Занапред фондът ще финансира замразяването на яйцеклетки и самите ин витро процедури на дами с онкологични болести, за които прогнозите са за висока преживяемост. Очаква се да бъдат подпомагани към 100 дами на година. Статистиката демонстрира, че 5-годишната преживяемост при заболели с избрани локализации на тумора надвишава 90% от случаите.

В същото време лекуването – химио и лъчетерапия, е обвързвано с съкращаване или загуба на фертилната дарба, което постанова превантивни дейности, които да обезпечат в следствие правото на родителство на дамите.

Общо добиването, замразяването на яйцеклетки и последващото оплождане и трансфер ще костват на бюджета към 500 000 лв. годишно.

Фондът към този момент ще финансира и процедури за двойки с генетични проблеми, тъй че да се радват на здрави деца.

Става въпрос за случаи на потвърдено моногенно генетично заболяване или потвърдена уравновесена хромозомна разновидност при най-малко един от сътрудниците, което се удостоверява с здравна документи.

При тези двойки ще се финансират процедури на оплождане отвън тялото на дамата, като се сортират яйцеклетки и сперматозоиди, които не са носители на потвърдения генетичен или хромозомен недостатък

Ще се финансира и прехвърлянето на получения при оплождането ембрион. Целта на включването на тази нова индикация е да се понижи рискът от раждане на деца с генетични проблеми, да се понижи рискът от загуба на бременност, както и да се съкрати времето за реализиране на бременност.

Нуждаещите се от подкрепяне с методите на асистираната репродукция двойки с генетични или хромозомни недостатъци най-малко при единия от сътрудниците ще бъдат към 80 годишно, за които ще са нужни към 400 000 лв. годишно.

Догодина фондът ще разчита на бюджет от 20 млн. лв.

За да бъде наваксано изоставането заради съществуващия в този момент предел от три ин витро опита, тази година фондът ще има потребност от 9 млн. лв. в допълнение, с цел да могат да бъдат утвърдени всички нуждаещи се.

От 2018 година, при опазване на досегашния размер активност, който е към 4000 заповеди за финансиране годишно, фондът ще би трябвало да разполага с бюджет от 20.6 млн. лв. за всички нови действия по асистирана репродукция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР