Изискванията на международните и европейски стандарти за качество на атмосферния

...
Изискванията на международните и европейски стандарти за качество на атмосферния
Коментари Харесай

От 15 държави, проверени от Европейската сметна палата, само Естония е с чист въздух

Изискванията на интернационалните и европейски стандарти за качество на атмосферния въздух не съумяват да реализират 14 от тестваните от Европейската счете палата 15 страни, оповестяват от българската счете палата.

Много държавни управления не са подхванали ограничения за възстановяване на качеството на въздуха и опазването на здравето на популацията, написа в взаимния одит на 15 Върховни одитни институции, в това число българската Сметна палата, и Европейската счете палата. Качеството на атмосферния въздух е в сходство с всички условия на европейските стандарти само в Естония, написа в известието.

Съвместният одит е разкрил огромни несъответствия сред събраните данни от 15 страни, включени в обсега на одита. Освен България и Естония са тествани Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария и Израел.

Одитният отчет на българската Сметна палата е оповестен на нейната интернет страница (www.bulnao.government.bg). Основният извод на нашия отчет е, че държавната политика за запазване на качеството на атмосферния въздух е в сходство с условията на законодателството и в осъществяване на условията към България, сложени с европейските наставления и интернационалните съглашения. За интервала 2009-2017 година в България няма призната национална тактика за запазване на околната среда, която да включва главните цели и правила от Закона за запазване на околната среда, се регистрира още в отчета.

Причините за влошеното качество на въздуха в България са в резултат на енергийната беднотия на популацията, а главен източник на замърсяването е битовото отопление. Предвидени са помощи за отопление на хора с ниски приходи, само че не се планува обезпечаването на екологични горива и възстановяване на качеството на атмосферния въздух в огромните градове, регистрира Сметната палата. Мерките на национално и локално равнище не са ориентирани към главния източник на замърсяване - битовото отопление с твърдо гориво, остарелия авто парк и инфраструктурата, което съставлява предизвикателство за успеваемостта и ефикасността на подхванатите ограничения за битка със замърсяването на въздуха, написа в одита.

Най-точните данни за замърсеността на въздуха може да намерите тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР