Изхвърлени парчета бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата

...
Изхвърлени парчета бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата
Коментари Харесай

Старшип разби стартовата площадка на Спейс Екс

Изхвърлени части бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата на първото политане на новата ракета " Старшип " на " Спейс Екс " - най-голямата и най-мощната в света, повреди съществено стартовата площадка в Тексас, съобщи Франс прес. 

Възстановяването на породените вреди евентуално ще отнеме няколко месеца. По този метод повредите могат да забавят идващите тестови полети и затова създаването на ракетата, на която НАСА разчита да изпрати астронавти назад на Луната, написа Българска телеграфна агенция.

Преди тестовия полет в четвъртък единственото предпочитание на шефа на " Спейс Екс " Илон Мъск беше " да не разрушим стартовата площадка ". Мъск се притесняваше, че ракетата ще се взриви още преди да се е отлепила от земята, което в последна сметка се случи след четири минути полет над морето.

Изглежда обаче компанията е подценила вредите, които едно политане на този 120-метров колос може да аргументи.

Гигантската стартова кула въпреки всичко устоява. Огромната основа, върху която лежи транспортното средство (стартова маса), също е към момента там, даже и да е развалена.

Под нея обаче е изкопан бездънен кратер, съгласно фотоси, оповестени от експерти в обществените мрежи.

Наоколо царува необитаем пейзаж, отбелязва фотограф на Франс прес. По време на изстрелването дъжд от парчета е катапултирал в близкото море, демонстрира видеоклип на " Спейс Екс ". Облакът от прахуляк е достигнал до дребен град на няколко километра, оповестяват локални медии.

" Радиусът на провалите и неприятностите евентуално е бил по-голям, в сравнение с някой е очаквал ", споделя Оливие де Уек, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на Масачузетския софтуерен институт.

" Основните вреди на стартовата площадка са изпод, където пламъците от моторите нападат земята ", изяснява Де Уек. Няколко негови някогашни студенти работят за " Спейс Екс ". " Издълбаният кратер ще би трябвало да бъде напълнен и ремонтиран, а това сигурно ще отнеме няколко месеца ". 

Стартовата площадка на " Старшип " не наподобява да е оборудвана с две характерни уреди, които нормално се употребяват за тежки ракети-носители. Изграждането им обаче е извънредно скъпо, изключително откакто те би трябвало да бъдат приспособени към размера на ракетата - непропорционално в тази ситуация на " Старшип ".

След теста Илон Мъск изясни, че компанията е почнала да построява " стоманена плоча с водно изстудяване ", която да бъде сложена под основата на ракетата, само че в последна сметка не е била подготвена в точния момент.

Компанията " неправилно " е считала, че стартовата площадка ще издържи теста, призна той, добавяйки, че ново изстрелване евентуално ще бъде допустимо " след един или два месеца ".

Подобна стоманена плоча " би имала смисъл, мисля, че би работила ", споделя Филип Мецгер, някогашен чиновник на НАСА, който е работил по физиката на стартовата площадка. Напояването й с вода би предотвратило " разтопяването " й, изясни той.

Според учения от университета на Централна Флорида проектирането на стартова площадка е също толкоз комплицирано, колкото и създаването на ракета.

Новата мегаракета на НАСА, Ес Ел Ес (Спейс Лонч Систъм), която излетя за първи път през ноември от Флорида, също е предизвикала повреди, в това число на кулата за изстрелване.

Преди да може да полети още веднъж, с изключение на укрепването на стартовата си площадка, " Спейс Екс " ще би трябвало да дефинира повода за проблемите, зародили по време на полета. Няколко мотора не проработиха, а двете степени на ракетната система не се разделиха по проект. Това принуди компанията да задейства команда за самоизтребление. 
       
Накрая ще е належащо да бъде уверено Федералното ръководство за авиация (FAA) на Съединени американски щати да позволи повторното изстрелване на " Старшип ", означи Оливие де Уек. Регулаторният орган удостовери, че никой не е потърпевш по време на теста в четвъртък, и сподели, че следи следствието на детонацията. 

Противно на интуицията, този първи тест остава " по-скоро триумф, в сравнение с неуспех ", съгласно Де Уек. " Спейс Екс съумя да развие тези невероятни благоприятни условия, тъй като е подготвена да поема опасности и да счупи нещо, само че от това научава и уроци ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР