Изходът всъщност е нещо, което търсиш в себе си. Изложбата

...
Изходът всъщност е нещо, което търсиш в себе си. Изложбата
Коментари Харесай

Варненската Арт Галерия Папийон представя Атанас Хранов с изложба живопис -

„ Изходът в действителност е нещо, което търсиш в себе си. Изложбата е за персоналните изходи у индивида. „ Изход ” е надникване в моите персонални прекарвания. При това не е нужно те да са чак толкоз сакрални, значими и тотално разтърсващи, с цел да оставят някакъв белег в теб. Може да е нещо доста по-неусетно и мимолетно на пръв взор, а да остави диря. " Атанас Хранов

Арт изложба Le Papillon има достойнството да срещне феновете на актуалното изобразително изкуство с творбите на надарения художник Атанас Хранов, чието творчество сигурно оставя диря в съзнанието на всеки, докоснал се до него.

Пространството на галерията на ул. Драгоман 12 от 16-ти юни до 12-ти юли 2022 година ще е изпълнено с картини-обекти, действителни порти, а в действителност метафорични изходи-входове, обединени от тематиката „ Изход “, естествено продължение на зародилия се през предходната година едноименен цикъл изложения. Тези самобитни входове към нови очаквания, към нови светове от благоприятни условия, създателят основава, търсейки своите персонални репери в себе си във времена на „ безветрие “, мъчно пътешестване и другарство, доказвайки, че стабилността е център вътре в теб, който никой не може да ти отнеме.

Приключението, в което ни въвлича този превъзходен създател е завладяващо освен с майсторската си, даже магична живопис, освен с триизмерното, даже сюрреално чувство на пространството и обектите, които безапелационно основава, било то с пластичното им скулптурно вграждане или с изящното им изписване, само че и с това, че творбите му са съвсем действителни портали към времето – минало, настояще и бъдеще.

Поставя ни в теоретично фантазно пространство с разнообразни действителни порти в комплицирани живописни тонове, релефни напластявания и линии показващи скрити, значими, кодирани направления, с достоверни брави, носещи белезите на времето и историята, с цел да ни подсети, че постоянно имаме повече от един излаз, даже повече от три.

Като че ли Хранов ни телепортира в черна дупка основана със средствата на илюзорната живопис с осезаеми светли, искрящи портали с изящни, орнаментирани панти на входове, от където ще може да влизаме и излизаме към наши скъпи прочувствени моменти и мемоари. Сега Хранов е отправил поглед вместо в далечния небосвод на Атлантика или пък на Йонийско море, във вътрешността към себе си, към персоналните си скъпи и благи случки и съпровождащите ги съвършени моменти, към действителни хора, с които са го свързали бурите или пък на пръв взор елементарни събития от живота. Тук може да открием стълбите към небезизвестния бар „ Безистен “, разказан от бутилки и чаши и цветни ярки хармонии. Тук е вратата за прекарвания на яхтата „ La Bonne Vie ”, зад която виждаме къде нощта и деня се срещат. Тук е сандъкът с морски съкровища и разказите на Капитан Бате Стефко. Това са действителни врати-картини-обекти, само че всяка със своя персонален размер, темперамент, сила, някои с персонални ангели, а в действителност са Храновата метафора за персоналните изходи, които всеки може да откри в себе си, за безграничността на човешките благоприятни условия, подхранвани освен от въображението, само че и от вярата ни в постигането на задачите ни.

Атанас Хранов работи в региона на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете с майсторството на виртуоз. Перфектно владее дървото и го употребява както в скулптурните си произведения, по този начин и в живописта.

Почеркът му е изрично различим освен с виталната, свободна и изящна живопис, само че и със смелата композиция на пластични решения, постоянно отлети от бронз, сребро или артистично приложимост с друга функционалност на движимости от бита. В картините си построява триизмерно пространство със средствата на илюзорната живопис и вграждането на разнообразни обекти в тях.

Отличителен белег е преобладаващото наличие на орнамента, изведен до чист знак. В творбите му чувството за небе и море мощно участва без значение от нереалния метод на изобразяването им и комбинацията от отчетливи елементи, създаващи многочислени асоциации. Тоновете са нанесени с мекост и с тънки наслоявания на комплицирани цветове, избистрени и по едно и също време внушаващи дълбочина и размер на предметите и пространството. Хранов подтиква асоциативната мисъл у фена, безапелационно основава възприятието за лекост и ефирност и вдъхновяващо предава страстите от своите прекарвания, метафизичен търсения с намигването от мъдреца.

Заповядайте на откриването на изложбата на 16 юни 2022 година в 18.00 часа, когато през Входовете-Изходите в пространството на галерията на ул. Драгоман 12 ще ни превежда наличието и живописта на харизматичния Атанас Хранов.

Експозицията може да бъде забелязана от 16-ти юни до 12-ти юли 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде прегледана на уеб страницата или fb:.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР