Изходът от безпрецедентната патова ситуация, в която изпадна 48-ото Народно

...
Изходът от безпрецедентната патова ситуация, в която изпадна 48-ото Народно
Коментари Харесай

Конституционалисти: Има ли изход от патовата ситуация в парламента

Изходът от невижданата патова обстановка , в която изпадна 48-ото Народно заседание, е кворумът да бъде свален и залата да уточни ръководител с по-малко от 121 гласа. Такива мнения показаха конституционалисти пред.

Възможно ли е въпросът да бъде подложен на масата на Конституционния съд?

Най-бързият излаз от обстановката е, в случай че кворумът в зала падне , счита докторът по конституционно право Симона Велева .

Шеф на Народното събрание се избира с нормално болшинство. „ Конституцията няма никакъв проблем, който да основава или да се постанова някаква смяна , която да ни изведе от този проблем. Напротив - нужна е политическа воля, нужен е консенсус ”, счита Велева.

Според доцент Наталия Киселова,  обаче, избавителната концепция, която предложиха през вчерашния ден от „ Демократична България ” за ротация на ръководител, не е за отменяне .

„ Много е евентуално да няма действителен излаз даже и след отдръпването на господин Минчев. Това, което Христо Иванов предложи, е европейска процедура и не биваше да бъде отхвърлена толкоз бързо. Това щеше да даде опция на Политическа партия първи да претендират да ръководят Народно събрание. Конституцията не планува никаква ротация. Дори и да се схване подобен модел, той ще бъде на добра дума - джентълменско съглашение. Тук не може да се приказва за годно юридическо избиране на двама ръководители, които да се сменят между тях ”, безапелационна е доцент Киселова.

Така първото съвещание на Народното събрание може да продължи и доста по-дълго , в сравнение с си представяме. Юристите обаче са безапелационни - ремонт на Конституцията не е необходим.

Възелът в 48-ото Народно заседание може да бъде развързан единствено от самите политици . Има алтернатива въпросът да бъде отвеян и в Конституционния съд .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР