Изгубено е ценно време за изготвянето на актуален проект на

...
Изгубено е ценно време за изготвянето на актуален проект на
Коментари Харесай

Стефан Шилев: Служебният кабинет на Янев е бездействал за стратегически за България документ

Изгубено е скъпо време за правенето на настоящ план на Стратегията и проектът за преход към кръгова стопанска система на България за интервала 2021-2027 г.със наложителните ограничения и действия за поощряване на повторното потребление на водите. Това стана ясно след запитване на народния представител от ГЕРБ от Пловдив доцент Стефан Шилев към вицепремиера по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Пловдивският народен представител изиска информация за това къде отлежава планът през последните шест месеца и за какво няма придвижване по него.

Междуведомствената работна група, назначена през октомври предходната година от служебния министър председател Стефан Янев, не се е събирала на съвещание. Предвид този факт в Министерство на околната среда и водите се прави обзор и актуализация на направения план на Стратегия. Документът ще бъде допълнен с настоящи условия на европейското законодателство, стана ясно след министерския отговор в пленарна зала.

От парламентарната естрада доцент Стефан Шилев акцентира, че Стратегията и проект за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България е значим инструмент, които, в случай че се приложи вярно, ще приближи страната ни към развитите европейски страни, където икономическият напредък е обвързван с запазване на околната среда, с оползотворяване на ресурсите, с йерархията на отпадъците, с мисълта за идните генерации. С Решение № 3/19.07.2021 година на министър Асен Личев е решено да не се прави Екологична оценка на плана на този документ.

" За страдание в плана на Стратегия и проект за деяние не беше взет поради един доста значим бранш, а точно ресурсът води. В документа единствено на две места се загатват водите - разбор на резултата от повторното потребление на води върху другите култури и изменение на Наредбата за качеството на водите за напояване на земеделските култури ", сподели още Стефан Шилев.

Той напомни обстоятелството, че Европейският парламент одобри Регламент 2020/741 за минималните условия за наново потребление на водите в земеделието. Той стартира да се ползва от 26 юни 2023 година, а преди този момент би трябвало да имаме освен главния документ, само че и ограничения за поощряване на тези води, както и разбор на резултата на тези води върху агро културите в нашите условия, съобщи пловдивският народен представител от ГЕРБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР