Изграждането на завод за каменна вата с горивни инсталации, в

...
Изграждането на завод за каменна вата с горивни инсталации, в
Коментари Харесай

Обществено обсъждане в Павликени за изграждането на завод за каменна вата

Изграждането на цех за каменна вата с горивни съоръжения, в които дневно ще се изгарят на по над 1000 тона битови боклуци, ще бъдат подложени на публично разискване в община Павликени. Инвестиционното желание е на предприемача Румен Гайтански в най-голямото павликенско село Върбовка.

Фирмата на Румен Гайтански „ Петрургия “ има 35-годишен концесионен контракт за кариерата за базалт в село Върбовка, считано от март 2013 година.

Кариерата и индустриалните мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 поданици.

Инвестиционното желание е за парцел от 700 декара, като индустриалната зона ще обгръща 296 декара. Обещават се 300 работни места. Планира се с три линии да се създават общо 112 500 тона на година каменна вата, а силата за това ще се обезпечава от изгарянето на 1160 тона битови боклуци на ден. 

Във Върбовка няма напрежение измежду хората, разяснява кметът Ивелин Розинов: 

„ Този цех е на правилото безусловно чиста екология. Не виждам напрежение тук, в селото. По-скоро удовлетворение, тай като ще бъдат основани много работни места “. 

В отчета за оценка на въздействието върху околната среда се показва, че не се чака замърсяване на въздуха.

На противоположното мнение са природозащитни организации. От сдружението „ За земята “ показаха, че няма изясненост за произхода на битовите боклуци, които ще се изгарят, и за нездравословните излъчвания от мощно токсичните диоксини и фурани.

Срещу капиталовото желание се разгласи и партията на Цветан Цветанов.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР