Изграждането на водородната инфраструктура на България е проект, който е

...
Изграждането на водородната инфраструктура на България е проект, който е
Коментари Харесай

ЕК отвори вратата за финансиране на водородна връзка с Гърция

Изграждането на водородната инфраструктура на България е план, който е от общ интерес за целия Европейски съюз, призна Европейска комисия, която включи предлагането на нашата страна в собствен лист, оповестиха от " Булгартрансгаз ".

Планира се построяването на нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата, както и на атомна точка за междусистемно свързване с мрежата на гръцкия оператор DESFA в региона на Кулата. Тя ще е двупосочна и по този начин България ще може както да изнася създаден у нас водород, по този начин и да внася от южната ни съседка.

" Булгартрансгаз " стартира план за зелен водород в " Чирен "

Участват български, американски и италиански компании

" С днешното решение на Комисията се признава значимостта на плана и се дава опция за кандидатстване за грантово финансиране на проучвателни действия, а в бъдеще и да бъде съфинансирано самото създаване ", е представен в формалното известие да изяснява изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

По думите му към този момент се работи по планове за следващо развиване на преносната инфраструктура, както и за адаптиране на газовата система за работа с водородно-газови смеси.

През септември стана ясно, че сдружението изследва дружно с български и американски компании опциите за произвеждане и потребление на " зелен " водород за потребностите на хранилището в Чирен, а по-рано през този месец беше подписан меморандум за съдействие с испанската Enagas.
 Разград възнамерява да построи атомна индустриална зона
Разград възнамерява да построи атомна индустриална зона

Какво включва идейният план

В листата на Европейска комисия на плановете от общ интерес и плановете от съвместен интерес за Европейски Съюз са включени общо 166 плана, които ще се възползват от ускорени процедури по обмисляне и издаване на разрешителни и ще могат да аплайват за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF). Именно от него пристигнаха средства за два други плана на " Булгартрансгаз " - газовата връзка със Сърбия и разширението на " Чирен ", припомня SeeNews.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР