Изграждането на Протонен център е проблем на Министерството на финансите. Това

...
Изграждането на Протонен център е проблем на Министерството на финансите. Това
Коментари Харесай

Христо Хинков: Протонният център е проблем на финансовото министерство

Изграждането на Протонен център е проблем на Министерството на финансите. Това съобщи здравният министър Христо Хинков пред бТВ.

Той не знае дали ще има Протонен център и не счита, че това е проблем на подопечното му ведомство. В тази връзка Хинков изпратил писмо до МФ, че планът за Протонния център би трябвало да се извърши.

Както здравният министър напомни, планът за Протонния център бе заложен в Плана за възобновяване и резистентност, но впоследствие бе изваден от него. Това се наложило поради проблем, обвързван със периодите и тяхното закъснение по осъществяването на плана.

Здравният министър разяснява и тематиката с електронните предписания, като съгласно него проблемът с тях е сложен, тъй като трансформира цялата процедура на изписване. Все отново над 80% са изписаните електронни предписания за антибиотици, т.е. сътрудниците стартират да привикват, уточни Хинков.

По отношение на изчезналите медикаменти, здравният министър изясни, че такива неналичия са периодически и не са присъщи единствено за България. По думите му този проблем е и европейски проблем. Той е обвързван с производството, с реекспорт, с приложимост на медикаменти не по предопределение (напр. лекарства за диабетици- бел. ред.) и ред други аргументи, изясни Хинков.

В България казусът е обвързван с това, че има голямо прелъщение за реекспорт, заради разликата в цената у нас и цената в чужбина. Разликата от време на време е 5-6 пъти, разяснява здравният министър. Според него реекспортът би трябвало да бъде осветен и счита, че посредством електронната рецепта е изработен подобен опит.

СЕСПА пък е обвързвана с това да се намира реекспорта и когато формулата, по която работи системата бъде изменена, то тогава може да се понижи реекспорта. Предложението е импортирано в Народното събрание, увери Хинков.

Той разяснява и дългогодишният проблем с Националната детска болница - " работи се стабилно в тази посока, стимулиран съм да раздвижа този план и да го доведа до първа копка ". Вероятно ще се тегли заем от европейската банка, защото не се знае какъв брой средства ще са нужни за целия план, уточни Хинков.

По думите му до края на годината би трябвало да стартира разрушаването на постройките в кв. Горна баня, които влизат в обсега на територията на болничното заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР