Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция- България ще

...
Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция- България ще
Коментари Харесай

Енергийният министър обеща да бъде ускорено изграждането на газовата връзка с Гърция

Изграждането на плана за нова газова връзка Гърция- България ще бъде ускорено. Това разгласи от парламентарната естрада енергийният министър Александър Николов. По думите му, държавното управление прави всичко допустимо, с цел да бъде построен по-бързо интерконектора.

Целта, която си е сложена е да бъде приключена тръбата до юли, преди началото на идващия отоплителен сезон. Това изясни енергийния министър. Той загатна, че стопански ползи са в дъното на забавянето на газопровода у нас.

Проектът още веднъж нашумя откакто стана ясно, че на 21 декември държавната " Булгаргаз " е сезирала ДАНС за теч на информация по контракта за доставка на газ от Азербайджан. Преди това, компанията е сезирана за възможното нарушаване от интернационалния консорциум, който се занимава с добива и доставката на газ от находището " Шах Дениз 2 ".

Заради забавянето на строителството на газовата тръба сред Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ у нас както е контрактувано - 1 милиарда кубични метра годишно. Вместо това дребни количества влизат на вход Кулата.

Идеята да бъде основана нова газова връзка сред България и Гърция породи след газовата рецесия от януари 2009 година По проект оборудването трябваше да бъде готово до 2013 година, само че това по този начин и не се случи. Датата за осъществяване беше променяна неколкократно. Последната причина изтъквана от строителя за забавянето на построяването е пандемията.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и планов потенциал до 3 млрд.куб. метра в посока Гърция-България.

" Има забавен факт по отношение на финансирането на плана, обвързвано е със подозрението на Европейска банка за възстановяване и развитие да финансира компанията, до момента в който шеф е Жаклен Коен. Тогава се взима решение, тъй че той да резервира поста си, да ръководи заместника му, както и той да дава отговор за заема ", изясни енергийният министър Александър Николов.

Договорът със строителят на тръбата към този момент е изминал. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова зададе въпроса какви неустойки ще бъдат платени.

" След като договорът е подписан на конкертни дати и вие знаете какви са неустойките. Предстои съвет на шефовете, на който да бъде разискван размера на обезщетенията за България. За следващ път ще ви кажа, че цените на природния газ нямат общо с трасетата, през които минава газа ", изясни Николов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР