Изграждането на единен електронен регистър между НАП, Агенция Митници“, Български

...
Изграждането на единен електронен регистър между НАП, Агенция Митници“, Български
Коментари Харесай

Предлагат единна електронна система между НАП и митниците

Изграждането на обединен електронен указател сред Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници “, Български институт по метрология (БИМ) и Държавна организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН) предлага Министерство на стопанската система (МИ) като една от показаните на премиера Бойко Борисов ограничения за усилване на контрола върху качеството на горивата и редовността на средствата за премерване. „ Създаването на подобен указател е необходим, тъй като към сегашния миг всеки от тези органи събира и обработва информацията по друг метод “, съобщи министърът на стопанската система Божидар Лукарски. Зам.-министър Даниела Везиева добави, че всяка една институция, която е обвързвана с контрола на бензиностанциите, би трябвало да вижда данните на другите такива, като концепцията е това да се случва в действително време.

Създаването на лаборатория за изпитване и надзор на измервателния програмен продукт е друга мярка, която по думите на министър Лукарски ще пресече опцията за манипулиране на данните, подавани по електронен път до Национална агенция за приходите.

„ В момента няма механизъм за реализиране на надзор върху тези данни, като имаме подозрение, че това, което се изпраща към Национална агенция за приходите не дава отговор на истината “, добави министър Лукарски.

Възможности за злоупотреби с действително зарежданото и отчитаното количество гориво се основава и заради откритите законови периоди за осъществяване на ремонтни действия и следващо пломбиране от БИМ. По сегашната разпоредба има 7-дневен период след осъществяване на ремонта, в който би трябвало да бъде подадено заявление за пломбиране към БИМ, а институтът следва да извърши пломбирането в 14-дневен период след приемане на заявката. Предложението на МИ е сервизната активност да се прави в наличието на специалист от БИМ, който да слага пломбата и стикера в същия ден.

Министър Лукарски уточни още, че сервизните компании сега не носят никаква отговорност по повод контрола и редовността на средствата за премерване. „ Необходимо е да се вкара лицензионен режим за тези компании “, уточни той.

Друга мярка, която икономическото министерство предлага е съществено нарастване на санкциите при определяне на противоречие в количеството гориво. Министър Лукарски посочи, че предлагането е тази санкция да бъде в размер на 10 000 лева, при настоящия размер от 1000 лева за наново нарушаване. Глобата при първо нарушаване сега е 500 лева

Изготвените от МИ оферти са на база настоящите резултати от регулярно провежданите инспекции за качеството на горивата и редовността на средствата за премерване. „ Това са инспекции, които се вършат редовно и непрестанно и никога не приказваме за кампаниен принцип “, уточни министър Лукарски.

Той изясни, че от началото на годината специалисти на ДАМТН са изследвали 1000 проби. При 7% от тях са установени нарушавания в качеството, свързани със наличието на биоетанол, сяра и дистилационни характерности. Проверени за сходство в количествата пък са всички, подлежащи на надзор от БИМ 22 000 средства за премерване в страната.

Нарушенията са под 1%, като такива има както на огромни (52% от всички установени нарушения), по този начин и на дребни бензиностанции (48%). В 60% от случаите нарушаванията са свързани с несъответствия в количествата, а в 40% с нарушени пломби. /БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР