Изграждането на добро първо впечатление в работата е изключително полезно.

...
Изграждането на добро първо впечатление в работата е изключително полезно.
Коментари Харесай

Ефектът на ореола

Изграждането на положително първо усещане в работата е извънредно потребно. Какво прави положителното първо усещане толкоз значимо? Може би преди всичко е фактът, че хората не могат незабавно да дадат съответна оценка на човек, който одеве е почнал работа, защото би трябвало да мине известно време преди плановете, по които той работи, да дадат резултати. По тази причина първичното им мнение него не се базира толкоз на действителни достижения, а на положителното първо усещане. Съществуват редица доказателства, че когато имате по-благоприятно усещане за различен човек, оценявате дейностите му като по-добри, в сравнение с в случай че имате отрицателно усещане. Това се назовава „ резултат на ореола “.

Какво може да извършите, с цел да си изградите подобен ореол?

Подгответе се авансово

Трябва да се подготвите за първия си работен ден, още преди да стартирате работа. Ако стартирате работа в нова компанията, би трябвало да се запознаете с нейната история и корпоративна просвета. Ако тази информация не е широкодостъпна, поискайте помощ от новия си началник. Постарайте се да научите колкото се може повече за това какви са вашите нови отговорности.

Разбира се, може да нямате опция да подготвите за действителната работа, преди да сте я почнали, за какво не знаете какво тъкмо се чака от вас. Целта обаче е да се запознаете с термините, които може да срещнете по време на работа, и да подготвите набор от, на които бихте желали да получите отговор. След като започнете работа, информацията ще стартира да доближава до вас бързо и гневно, тъй че колкото по-добре сте готови авансово, толкоз по-лесно ще се справите с този вълна от данни.

Иначе казано, предварителната подготовка ще ви даде опция да изглеждате уверени от първия си ден на новото работно място. Освен това тя ще ви разреши да задавате по-добри въпроси. Има и огромен късмет да ви помогне да запомните повече от казаното от вашите сътрудници и от вашия началник. Това ще устави у тях усещането, че знаете какво вършиме, даже и самите вие да не сте изцяло наясно с нещата.

Фокусирайте се върху слушането

Когато за първи път пристигнете на новото работно място може да бъдете изкушени от концепцията за бомбастично показване, с което да си гарантирате, че ще бъдете запомнени. Този вид напън е изключително мощен при хората, които са назначени на управническа роля, само че той съществува и при всички останали. В резултат на това има огромна възможност да се почувствате принудени да допринасяте с хрумвания и оферти от рано и постоянно по време на срещи, с цел да демонстрирате наличието си.

В тези обстановки е добре да се вслушате в един потребен съвет, който идва от джаз музикантите. На джаз музикантите постоянно им се постанова да свирят с нови групи. По тази причина те споделят, че когато сте в нова група, би трябвало повече да слушате, в сравнение с да свирите. Причината е, че не можете да с впишете в стила на баната, в случай че първо не чуете по какъв начин тъкмо звучи тя.

По същия метод, когато започнете работа на ново място, слушайте другите. Какви са техните опасения? Как приказват за работата, която правят? Какви са техните цели? Колкото по-запознати сте с това какво всички останали считат за значимо, толкоз по-добре ще можете да насочите напъните си към основни задания.

Бъдете потребни

В своята встъпителна тирада като президент Джон Ф. Кенеди споделя: „ Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си “. Този вид мислене ще ви помогне във всяка организация, в която стартирате работа. Без значение каква роля поемате, първичният ви фокус би трябвало да бъде върху това по какъв начин можете да помогнете на хората към вас да реализират задачите си.

Хората не не помнят тези, които са им помагали в предишното. Освен това, множеството хора желаят да се отплатят на членовете на тяхната общественост, които са им правили услуги. Ако посветите първите си дни с новия екип на това помагате на другите няма по какъв начин да не оставите положително усещане и да не създадете връзки, на които да разчитате, когато  когато имате потребност от помощ в бъдеще.

………………

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР