Изгонването от България на , сред които дипломати и персонал,

...
Изгонването от България на , сред които дипломати и персонал,
Коментари Харесай

Москва обвини външни сили за изгонените от София дипломати и заплаши с асиметричен отговор


Изгонването от България на, измежду които дипломати и личен състав, е направено “по заповед на външни сили ”, а Москва си резервира правото за “реципрочен, допустимо, несъразмерен отговор ”.

Това обявиха в сряда в свои публични изказвания говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова и съветската посланичка в София Елеонора Митрофанова .

Безпрецедентното решение за понижаване на съветското дипломатическо посланичество в София беше оповестено от премиера в оставка Кирил Петков във вторник вечерта. То предизвика от “Продължаваме смяната ” (ПП) и Българска социалистическа партия. Лидерът на левицата Корнелия Нинова даже сложи ултиматум, че партията ѝ няма да договаря за ново държавно управление с Политическа партия, в случай че Петков продължава да бъде предлагането за министър-председател.

По-късно в сряда министър председателят беше изслушан на закрито съвещание в Народното събрание дружно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на съветските дипломати е било взето и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

След съвещанието Петков беше неодобрен от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и от водача на проруската партия “Възраждане ” Костадин Костадинов , който сподели, че “това е просто един цялостен фарс, още веднъж за следващ път американски слугинаж ”.

Междувременно Мария Захарова съобщи в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили ”. По думите ѝ тези сили “под подправен предлог се стремят да скарат европейските страни с Русия, манипулират по безсрамен метод несамостоятелните държавни управления и политици, унищожават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент ”.

Говорителката на съветското външно министерство дефинира това решение като “опит на изгубилото доверието на Народното събрание и намиращо се в оставка българско държавно управление да нанесе пагубен удар по връзките с Русия и запазилите се механизми за двустранен разговор ”. И добави, че Москва си резервира правото на ответни политически и дипломатически ограничения, в това число и с нереципрочен темперамент.

“Никой няма да успее да раздра вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите нации. Рано или късно здравият разсъдък ще надделее. Искам да подчертая още един път нашата убеденост, че това е направено по поръчка извън, направено е макар волята, желанието и стремежите на българския народ ”, сподели още Захарова.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във от съветската посланичка в София Елеонора Митрофанова . Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа задача не дава отговор на “буквата и духа на Виенската спогодба ”, която урежда интернационалните дипломатически връзки.

“Правителството на Руската федерация си резервира правото за взаимен, допустимо, несъразмерен отговор на сходни извънредно вражески дейности. Много е тъпо, че държавното управление на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее ”, добави Митрофанова с уточнението, че няма доказателства за “противозаконна активност ” на изгонените дипломати и чиновници на посолството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР