Изглежда, сякаш те изживяват мечтата си - дефилират на модните

...
Изглежда, сякаш те изживяват мечтата си - дефилират на модните
Коментари Харесай

Роби на дълга: Топмодели говорят за капаните в модния свят

Изглежда, като че ли те изживяват фантазията си - дефилират на стилните сцени в Париж, Ню Йорк и Милано в най-красивите облекла.

Но зад блясъка и дефилетата доста модели печелят единствено " джобни пари ", обвързани с задължения към организациите и страхувайки се да приказват за това, което дължат.

" Най-лошото е, че е невероятно да се приказва за това, тъй като хората в тази промишленост желаят да работят единствено с " сполучливи " девойки ", сподели 26-годишната Клара, която се появи във „ Воуг “ и работи за марки като „ Прада “, „ Рик Оуенс “ и „ Коме де Гарсонс “.

Установилият се в Лондон модел, с огромни задължения към организациите си в Ню Йорк и Париж, се съгласи да беседва с Агенция Франс Прес под променено име за клопката, в който тя и доста от колежките й попадат, страхувайки се, че в никакъв случай няма да получи работа още веднъж.

Други модели обявиха пред Агенция Франс Прес, че постоянно получават възнаграждение в облекла и чанти и че " съвсем в никакъв случай не им заплащат " за фотоси в фешън списания.

Групата за правата на моделите, която беше основана по-рано тази година в Париж съобщи, че задълженията са по-голямо табу от половия тормоз, откогато придвижването #MeToo подвигна завесата за злоупотреби.

- " Съмнителни " практики –

Съоснователят на групата Екатерина Озхигангова, прочут модел в Париж съобщи, че е време " да се постави завършек на годините на злоупотреби, съмнителни практики и нарушение на трудовите закони ".

Клара, която е почнала да работи като модел още до момента в който е била ученичка, сподели, че в първата й фешън седмица в Париж " организацията й осигурила автомобил, който трябвало да дели с други модели от огромния апартамент, в който били настанени.

" Едва по-късно научих, че би трябвало да заплащам 300 евро дневно за водача, което съществува като уговорка в контракта и до края на седмицата бях в дълг от 3 000 евро ", добави тя.

" По-късно участвах на Модната седмица в Ню Йорк. Всеки задграничен модел стартира да натрупа задължения, тъй като работната виза е доста скъпа. Освен това сте настанени в " съвременен " апартамент, за който вашата организация ви таксува 50 $ на вечер за стая, която споделяте с още трима “, продължава Клара.

Въпреки това тя упорства, че " обстановката не е изключително неприятна ".

" Все още съм в дълг към моите организации в Париж и Ню Йорк, въпреки че ми обезпечават доста задължения. Например участвах в едно огромно парижко шоу, за което заплащането беше 1 100 евро, от които аз взех единствено 400. Не видях съвсем нищо от тях, тъй като ми беше отнето за погашение на дълга.

Въпреки компликациите си, Клара упорства, че се оправя по-добре от множеството модели " които са на 16 години, едвам приказват британски и са с безпаричен генезис ".

Опитни американски модели, които също разговаряха с Агенция Франс Прес, споделиха, че са " плебеи " на задълженията си, като организациите от време на време вземат лъвски дял от приходите им.

Но те споделиха, че източноевропейските и бразилските девойки, които в този момент преобладават на подиума, са най-уязвими за употреба и са жертви на най-суровите покупко-продажби.

- Само 2% се оправят добре –

Озхиганова, 26-годишна, се надява, че Групата за правата на моделите може да помогне " да се унищожи " страха от говорене в една промишленост, която бързо може да се трансформира в проблем, в случай че задаваш въпроси.

" Хората си мислят, че моделите печелят доста пари, само че това не е безусловно правилно, а важи единствено за 2% от девойките ", а мъжките модели още по-зле платени “, сподели тя.

Групата споделя, че неплатените задължения са проклятието в живота на моделите. " Много рядко на моделите се заплаща за фотоси в списания, въпреки че това е обвързвано с часове работа ", сподели Озхиганова. „ Добре, влиятелно е, само че по какъв начин ще платиш наема си? “

„ Законът за моделите “, както е действителното име на групата за правата на моделите, е в диалози с Френския съюз и към този момент се е срещнал със „ Синам “, органът, който съставлява френските фешън организации.

Ръководителят на " Синам " Изабел Сен Феликс призна, че групата има " някои оправдани претенции ", в това число за това изискванията за наемане на работа да бъдат преведени на британски, защото множеството модели, работещи в Париж, не приказват френски език.

Отношението към моделите се трансформира в „ парещ картоф “ за огромните първокласни марки, откакто кастинг сътрудникът в Ню Йорк Джеймс Скъли разлая кучетата предходната година с роман за метода, по който някои от моделите са третирани като " добитък ".

Случката накара двата френски фешън колоса „ ЛВМХ “ и „ Керинг “, за които работят някои от най-големите имена измежду моделите, да обединят напъните си в основаването на харта за битка с малтретирането.

Наред с други прецизни разпореждания, новите правила ще не разрешават и потреблението на ултраслаби модели и на такива под 16 години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР