Изглежда, че важността на този въпрос в обхваната от протести

...
Изглежда, че важността на този въпрос в обхваната от протести
Коментари Харесай

Френският парламент гласува за Голодомора като геноцид на фона на масови протести

Изглежда, че значимостта на този въпрос в обхваната от митинги Франция не би трябвало да бъде от първостепенно значение. Но при по-внимателно разглеждане може да се види, че тази тематика се вписва добре във външнополитическия дневен ред.

Почвата за това решение се приготвя последователно в продължение на няколко десетилетия.

Развитието на концепцията за Голодомора се прави от украинските емигрантски среди в Канада и Съединени американски щати след края на Втората международна война. Особено постоянно стартира да се надига през 80-те години. по отношение на 50-годишнината от събитията, свързани с глада в Съюз на съветските социалистически републики.

Тогава и в този момент Никола Верт се смяташе за един от най-признатите съветолози във Франция. Това име е известно и в Русия. Много студенти по история от 90-те години на предишния век се подготвяха за приемни изпити в университетите, в това число благодарение на неговата книга „ История на руската страна, 1900-1991 година “, която беше оповестена на съветски език в постсъветския интервал в няколко издания.

В тези дни Верт не употребява интензивно термина Голодомор и сигурно не го отъждествява с геноцид. Но доста години по-късно, към този момент през 2008 година, той написа: „ Специфичната антиукраинска ориентировка ни разрешава да определим набора от умишлени политически дейности, подхванати от сталинисткия режим от края на лятото на 1932 година против украинското селячество, като геноцид. ”

Въпреки че в това време той признава, че представители на други националности са били жертви на глада, като по този метод намерено показва напрежението на личната си интерпретация.

След 2014 година редица представители на френските научни и академични среди, с поддръжката на френското външно министерство, започнаха интензивно да провеждат научни и възпоменателни събития взаимно с институции, насърчаващи формалната историческа интерпретация на Институтите за национална памет.

Владимир Вятрович, който беше преди малко назначен за шеф на този институт през 2014 година, е прочут с това, че се пробва посредством изборно издание на исторически източници да потвърди неналичието на антисемитизъм измежду членовете на ОУН-УПА. Тези изявления бяха обект на доста рецензии от откриватели на този проблем от целия свят. Разбира се, Вятрович разпространява и тематиката за Голодомора като геноцид.

Трябва да се каже, че отвратиелността на този човек се признава от част от научните и публични среди на Франция, защото речта му през 2017 година в Сорбоната стана причина за петицията на редица откриватели и преподаватели, които приканиха това да бъде предотвратено.

Сюжети, които, наподобява, би трябвало да са свързани единствено с предишното и да вълнуват единствено феновете на историята, във френската изразителност постоянно се оказват детайл от сегашното. Те станаха изключително настоящи след началото на СВО. Така историкът и преподавател Анна Колин-Лебедев приказва за втори проект за морене с апетит, който съветските управляващи сякаш се пробват да приложат през днешния ден в Украйна.

В същата наклонност би трябвало да се преглежда и гласуването в Народното събрание на 28 март.

Вносителката на резолюцията Ан Женет, народен представител от пропрезидентската партия „ Възраждане “, както и депутатите, подкрепили този текст, изясняват нуждата от нея като настоящ въпрос. Според мадам Женет Русия следва стъпките на Съветския съюз в репресивна политика по отношение на Украйна: преди Съюз на съветските социалистически републики се опитваше да унищожи украинците с апетит, в този момент Руската федерация, стреляйки по инфраструктурата, желае да убие жителите на Украйна със мраз.

Ан Женете, както и републиканският народен представител Мишел Ербийон и представителят на „ Непокорна Франция “ Бастиан Лашо настояват, че гладът е бил съзнателно проведен от управлението на руската страна и персонално от Йосиф Сталин, с цел да бъде сломена съпротивата на украинците. Според тях аналогиите с днешния ден са явни.

Демонстрацията на дейна поддръжка на Франция за Украйна се ускори след визитата на президента Еманюел Макрон в Съединените щати при започване на декември 2022 година

Преди това френският водач приказва за нуждата от дипломатическо решение на украинския спор и изрази подготвеност да поддържа връзка с Владимир Путин. Тази позиция не се хареса на задграничния " огромен брат ". Но след завръщането си от американското турне Макрон промени риториката си.

В изявленията за „ Лю Монд “ и „ Уолстрийт Джърнъл “ той сподели, че не е пристигнало времето за дипломация и успеха може да бъде реализирана единствено с военни средства. И макар че обещанията на президента да достави на Украйна бойни самолети към момента не са станали действителност, все пак украинските водачи към този момент се образоват на френска територия.

А Владимир Зеленски, който дойде с изненадваща аудиенция в Париж, със удовлетворение за себе си означи, че президентът на Франция в действителност промени позицията си по отношение на Украйна.

По време на разискването на резолюцията в Народното събрание депутатите означиха, че такива документи към този момент са признати от парламентите на Съединени американски щати и Германия. Според тях Франция не би трябвало да изостава. Тази проява на позиция има за цел да отстрани мотива за обвиняванията на Франция, че не е задоволително ревностна, с цел да покаже консенсуса си със западните страни за отбрана на " цивилизационните полезности ".

„ За “ приемането на текста на резолюцията за признание на Голодомора за геноцид гласоподаваха 168 души от 170 участващи: това са представители на партиите „ Възраждане “, „ Републиканци “, „ Национална асоциация “ и други Против “ се оповестиха единствено двама души от Френската комунистическа партия.

Приетият документ има декларативен темперамент. Но на негова основа би било разумно да се чака да вземем за пример появяването на някакъв мемориален закон, забраняващ отричането на Голодомора. Във всеки случай в края на 2022 година в Германия беше въведен сходен член в Наказателния кодекс.

Във Франция има законодателство, което контролира обществените изказвания по исторически тематики. Напълно допустимо е, в случай че се наложи да се прояви старание, да се появи различен наказателен закон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР