Изглежда, че Китай е цензурирал снимка на двама китайски състезатели

...
Изглежда, че Китай е цензурирал снимка на двама китайски състезатели
Коментари Харесай

Китай цензурира тази снимка на двама спортисти. Беше ли за предполагаемо споменаване на клането в Тиенанмън?

Изглежда, че Китай е цензурирал фотография на двама китайски състезатели с трудности прегръщащи се след съревнование, защото номерата на техните алеи сътвориха инцидентна отпратка към клането на Тянанмън през 1989 година

Изображението улавя Лин Ювей от пътека 6 и У Яни в лента 4, прегърнати след финала на 100 метра с трудности за дами на Азиатските игри в Ханджоу.

Докато стояха дружно, стикерите, показващи номерата на лентите им, образуваха „ 6 4 “, двойка, необятно обсъждана като отпратка към 4 юни 1989 година

Този ден китайски военни танкове нахлуха в столицата Пекин по време на кървава акция за пречистване на студенти, протестиращи за народна власт на площад Тянанмън.

Пекин строго управлява позоваванията на събитието, като изтрива всяко споменаване за него от интернет в Китай и работи бързо, с цел да изтрие всяко споменаване за него в обществените медии, в това число даже видимо безобидни моменти, когато числата 6, 4 и 89 се появяват дружно и са напълно несвързани с Тянанмън.

Надпреварата се организира на 1 октомври, Националния празник на Китай, внимателен мотив, когато управляващите са по-бдителни против всевъзможни признаци на противоречие, които могат да отвлекат вниманието от празненствата.

Държавният оператор CCTV в началото разгласява фотографията в Weibo, китайската обществена медийна услуга, сходна на Twitter, в неделя вечерта, само че я отстрани от своя акаунт към час по-късно, откри CNN.

Търсене в Weibo в четвъртък към този момент не дава резултати за същото изображение, макар че към момента могат да бъдат открити разпръснати изявления на друга фотография, показваща двамата спортисти, пресичащи затруднение с номерата на техните ленти на екрана - въпреки и по по-малко видим метод.

Снимката не може да бъде открита в Baidu, известната търсачка в Китай, а услугите на Гугъл са блокирани в страната.

Изображението може да се види в публикация, оповестена в понеделник от държавната осведомителна организация Синхуа, само че числата са изрязани от фотографията.

CNN се свърза с Weibo, Baidu, CCTV и отдела за агитация на Китайската комунистическа партия за коментар.

Китай постанова строга цензура освен върху рецензиите към Комунистическата партия, само че и върху въпроси, които счита за чувствителни и несъответстващи на полезностите и идеологията на партията.

Правилата в предишното доведоха до цензура на това, което може да наподобява на някои безобидни изображения, като женски деколтета и мъже, моделиращи по долни дрехи, като трик в обществените медии за увеличение на продажбите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР