Изгарящата жега, която изпече части от Северна Америка и Европа

...
Изгарящата жега, която изпече части от Северна Америка и Европа
Коментари Харесай

Учени: Без глобално затопляне сегашните жеги биха били принципно невъзможни

Изгарящата горещина, която изпече елементи от Северна Америка и Европа този месец, би била „ на процедура невъзможна “ без породеното от индивида изменение на климата, заявиха изследователи във вторник, 25 юли 2023 г. 

Юли е на път да бъде най-горещият месец в международен мащаб, откогато се води статистика. Десетки милиони хора за наранени от жегите в северното полукълбо. Експертите предизвестяват, че следва и по-лошо, в случай че не понижим излъчванията, нагряващи планетата.

Силни горещи талази обгърнаха Южна Европа, елементи от Съединените щати, Мексико и Китай този месец с температури над 45 градуса по Целзий.

В новия си бърз разбор на изгарящите температури учените от групата " Уърлд уедър атрибюшън " (World Weather Attribution) откриха, че горещите талази в елементи от Европа и Северна Америка биха били съвсем невъзможни без изменението на климата.

Високите температури обгърнаха огромна част от югозападната и южната част на Съединените щати - в това число Финикс, Аризона, където в рекордните три следващи седмици температурите са над 43 градуса по Целзий.

Пожарите в континенталната част на Гърция и островите накараха десетки хиляди да избягат, туристите - да се втурнат към евакуационни полети, премиерът да каже, че страната е „ във война “.  

В Пекин държавното управление прикани възрастните хора да останат на закрито, а децата да съкратят времето за игра навън, с цел да понижат излагането на топлината и замърсяването с партерен озон.
" По-екстремно "
Учените към този момент са открили, че изменението на климата – с към 1,2 градуса по Целзий глобално стопляне от края на 1800 година – е направило горещите талази като цяло по-горещи, по-дълги и по-чести.

За да проследят до каква степен юлските горещи талази в северното полукълбо са се отклонили от това, което би се очаквало без това стопляне, Ото и нейните сътрудници са използвали данни за времето и компютърни симулации, с цел да сравнят климата, какъвто е през днешния ден, с този от предишното.

Изследователите споделиха, че са се съсредоточили върху интервали, когато „ жегата е била най-опасна във всеки район “.

Ото сподели, че в предишното би било „ по принцип невероятно “ такива тежки горещи талази да се случат едновременно и че хората към този момент не би трябвало да се изненадват да видят падащи температурни върхове.

Бъдещето може да бъде още по-лошо.

„ Докато продължаваме да използваме изкопаеми горива, ще виждаме от ден на ден и повече от тези крайности. “

Изследователите са открили, че тези тежки горещи талази към този момент могат да се чакат почти един път на всеки 15 години в Северна Америка, на всеки 10 години в Южна Европа и на всеки пет години в Китай.

И те ще станат още по-чести - протичащи се на всеки две до пет години - в случай че повишението на температурата доближи 2 градуса по Целзий, което се чака след към 30 години, в случай че страните  изпълнят обещанията си по Парижкото съглашение и бързо понижат излъчванията.

Проучването откри също, че тези горещи талази са били по-горещи, в сравнение с биха били без изменението на климата.

Миналата седмица водещият климатолог на НАСА Гавин Шмид сподели пред кореспонденти, че юли 2023 година е освен на път да бъде най-горещият месец, откогато се води статистиката, само че и най-горещият от „ стотици, в случай че не и хиляди години “.

Експерти споделиха, че възходящата топлота не може да се дължи само на затоплящия се климатичен модел на Ел Ниньо, който не се чака да се ускори до по-късно през годината.

Както при другите въздействия от изменението на климата, най-уязвимите са най-застрашените.

Миналата седмица Световната здравна организация съобщи, че рисковите горещини натоварват системите на опазване на здравето, засягайки възрастни хора, бебета и деца.

СЗО съобщи, че е изключително загрижена за хората със сърдечно-съдови болести, диабет и астма.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР