Издирват кой му е осигурил пропуска; не е бил защитен

...
Издирват кой му е осигурил пропуска; не е бил защитен
Коментари Харесай

Нотариуса с достъп до спецсъда и спецпрокуратурата

Издирват кой му е обезпечил пропуска; не е бил предпазен очевидец

Министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи по Българска национална телевизия, че въпросът с убития Мартин Божанов би трябвало да бъде разнищен до дъно и Министерството на правораздаването е направило инспекция, открила, че Нотариуса не е бил предпазен очевидец.

Проверява се и кой му е дал достъп до постройките на към този момент закритите профилиран съд и прокуратура.

Правосъдният министър акцентира, че сериозната мрежа на Божанов мъчно би съществувала толкоз дълго при разнообразни ръководства без политическа защита.

Според него е значимо да се откри на какво равнище и от какви обединения Божанов е получавал политически тил.

“Министерството на правораздаването ще направи всичко, което зависи от институцията, с цел да разгадаем този проблем. За да е влизал Божанов гладко в постройките на спецсъда и спецпрокуратурата, значи някой там му е обезпечил достъп. Ако в действителност е употребил наследник буркан за автомобила си, би трябвало да бъде ясно от кого го е получил ”, акцентира Славов.

Атанас Славов добави, че прекомерно дълго разнообразни групи от съдии, следователи и прокурори са били изнудвани, а някои са били и част от групи и мрежи за въздействие.

Според него нормалността и върховенството на закона в България изискват на това да се постави край.

Той подсети, че още в първите дни на мандата си като министър е подал и сигнал до прокуратурата за заканите към арбитър Цариградска, на която от седмица е назначена защита.

“Случаите с Нотариуса и с “Осемте джуджета ” са тежка диагноза. Проблемът е че сме в нея отдавна. Когато пациент е в тежка диагноза отдавна, са вероятни прекомерно отрицателни развития. Ключово сега е да се ориентираме към ефикасни следствия, обвинявания и присъди ”, посочи министърът.

Министерството на правораздаването завършва работата по напълно новия Закон за правосъдната власт (ЗСВ), а след приемането му и избора на новите органи ще се видят действителните промени от конституционната промяна, сподели още Славов.

На въпрос дали в България може да има правораздаване след конституционната промяна, министърът отговори: “Вярвам, че в този исторически миг сме по-способни да върнем правораздаването в страната, в сравнение с преди три, пет или 10 години. Направиха се значими стъпки, които отварят благоприятни условия. Важно е тези благоприятни условия да бъдат употребявани, да не изпуснем този прозорец и да стигнем до края на правосъдната промяна. ”

Министърът добави, че новият Закон за съдебната власт ще даде нужните гаранции за политическа индиферентност и самостоятелност на новите членове на Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет.

В двата съвета, да вземем за пример, няма да могат да се избират членове на управления на политически партии или лица, които са заемали политическа служба през последните пет години.

Ще бъдат въведени и други условия за професионализъм, индиферентност и честност на членовете, заключи Ат. Славов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР