Издателска къща ХЕРМЕС“ представя ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА БЪЛГАРСКА от Неда Антонова обем: 288 стр. цена: 17,95

...
Издателска къща ХЕРМЕС“
представя
ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА БЪЛГАРСКА
от Неда Антонова
обем: 288 стр.
цена: 17,95
Коментари Харесай

Ново издание на един удивителен наш роман

Издателска къща „ ХЕРМЕС “

п редставя

ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА БЪЛГАРСКА

от Неда Антонова

размер: 288 стр.

цена: 17,95 лева

ISBN 978–954–26–2143–0

Ново издание на един от най-значимите романи от Неда Антонова

Очаквайте от 1 март!  

За книгата

И се появиха Князът и Княгинята, хванати на разположение: той висок и цялостен, облечен в генералска униформа с всички оценки, муден, леко накуцващ – мъченик! – полуобърнат към Нейно Височество с доволния взор на човек, яхнал породист кон… И тя – с дълга шия и доблестен овал, висока и стройна, обхваната от бяла лионска коприна с толкоз елементарна и изискана кройка, че правеше фигурата й да наподобява изящна и безспорна като формула или афоризъм. Всяко добавяне към този възвишен контур би уязвил кристалната му и смайваща целокупност. Княгиня Елеонора не беше нито млада, нито изключително красива. Но бе толкоз естествена в своята царственост, че изглеждаше непостижима за всяко друго възприятие, с изключение на възхищение…

За деветте години на своето царуване – блестящите и трагични години на Балканските войни – от мащеха на височайшите сираци кралица Елеонора се трансформира в Майка на Отечеството. Световната преса я назовава „ Коронованият ангел на България “.

Последното й предпочитание е изпълнено: заровена е в святата българска земя, до стената на Боянската черква, която персонално бе избавила от разрушение и по този начин я бе подарила на поколенията и на света.

За създателя           Нейни книги са преведени на френски, съветски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната премия „ Златен меч “.          Неда Антонова е създател на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. На необикновен читателски интерес се радва първокласното издание на есеистичната й книга „ Пепел от мислеща тръстика “ („ Хермес “, 2021 г.).

          Живее и работи в Търговище.

Откъс

ХРОНИКА

Преди минути е настъпила съдбоносната за България 1908 година.

„ С Вас, посредством Вас и постоянно след Вас! “ – подвига тост за княз Фердинанд лидерът на демократите Александър Малинов.

Всички присъстващи на новогодишния бал в Голямата зала на Двореца ръкопляскат.

Негово Царско Височество е удивен.

По-късно – в „ Съвети към сина “ Князът – към този момент абдикирал цар – ще назова речта на Малинов лигава, а пожеланията му – сганареловски* нелепости.

На 16 януари 1908 година обаче монархът разпорежда на същия този Сганарел да сформира и оглави следващото българско държавно управление.

Само ден по-късно европейската преса афишира годежа на княз Фердинанд I Български с Нейно Височество принцеса Елеонора декор Ройс-Кьостриц от дребното немско княжество Ройс, едно от тези тогавашни градове-графства, които европейската дипломация назовава „ второразредни величини “.

Вестта отеква и в България.

В последните дни на февруари в Кобург и Гера е отпразнувана сватбата.

Българските вестници, незнайно за какво, разказват новата княгиня като досегашна вдовица, без даже да загатват за името и националността на починалия й сякаш брачен партньор.

Фердинанд e на четиресет и седем години, Елеонора – на четиресет и осем. На персоналния й герб е изписан девизът й – „ Вярност и неизменност “.

Най-малко от всички за чужденката знаят княжеските сираци.

Информацията към бракосъчетанията и личността на втората княгиня от Третото българско царство е нищожна.

Столичното обществото тъне в сдържано очакване.

В селска България обаче събитието се споделя и украсява като сантиментална приказка.

И никой, даже самата принцеса Елеонора, не допуска, че за девет години царуване тя ще се трансформира от мащеха на княжеските деца в Майка на отечеството.

С какво ни възмездява ориста, когато ни е лишила от обич?

*Сганарел – воин на Жан-Батист Молиер от комедията „ Брак по насила “. – Б. р.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР