Издателите поискаха 9-процентното ДДС да остане за постоянно. Представители на

...
Издателите поискаха 9-процентното ДДС да остане за постоянно. Представители на
Коментари Харесай

Ниското ДДС за книгите да остане за постоянно искат издатели

Издателите желаеха 9-процентното Данък добавена стойност да остане за непрекъснато. Представители на книжния отрасъл изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов, в което набелязват ограничения за подкрепяне на бранша. Те желаят с понижена ставка да се полза и доставката на услуги по отпечатването на книги, както и въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде реализирано посредством приемането на Стандарта за библиотеките. Друга мярка, която се предлага, е създаването на механизъм за специфична финансова поддръжка на книжарниците в дребните обитаеми места.

Спадът на продажбите на книги е сред 50% и 70% за интервала на изключителното състояние в страната, показват резултатите от изследване, извършено от браншовата организация Асоциация „ Българска книга ” измежду книгоиздатели и книготърговци, извършено в края на май. Близо 30% от интервюираните не регистрират растеж в онлайн продажбите за интервала май-март тази година. А за тези издатели и кноготърговци, които регистрират растеж в онлайн продажбите на книги, той надалеч не е задоволителен, с цел да компенсира общия спад. Според повече от 40% от респондентите ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха активност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в изследването показват, че са имали просрочени заплащания със съответните контрагенти.

Друг акцент измежду резултатите от изследването, обхванало 83 респондента, от които – 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители, е отлагането на плануваните нови заглавия и допечатки измежду над 60% от издателите. Те се равняват на сред 20% и 30% от общо плануваните книги за издаване през настоящата година. Това оказва въздействие както върху приходите, по този начин и върху устойчивостта на бранша в дълготраен проект.

Заради рецесията с COVID-19 браншът регистрира и освобождаване на личен състав – над 50% от интервюираните показват, че се е наложило да освободят чиновници, назначени в техните компании. Но също така спецификата на книгоиздаването допуска и работа с експерти от свободните специалности - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява директно и на тяхната претовареност.

От Асоциация „ Българска книга ” акцентират, че поддържат предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и интернационалните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а точно - въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и стратегии за финансиране обогатяването на книжните фондове на публичните институции. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР